Nu de DJ terug is swingt de Squad weer

Concert: Urban Dance Squad. Gehoord: 20/6 Nighttown, Rotterdam. Herhaling: 21/6 Noorderligt Tilburg, 22/6 Melkweg Amsterdam, 27/6 Atlantis Alkmaar, 28/6 Metropool Hengelo.

'Kennen jullie DNA nog?' Gejuich. DJ DNA zet het bekende intro van 'Fast Lane' in, de band speelt het snelle, energieke nummer. De hele zaal springt op en neer en door elkaar. Een vertrouwd beeld bij optredens van de Urban Dance Squad.

Sinds kort speelt de groep weer in de originele bezetting, met DJ DNA, die in 1993 onverwacht de Squad had verlaten. De groep was op dat moment onbetwist de beste band van Nederland, had als vijftal twee verbazingwekkende cd's uitgebracht en veel imponerende concerten gegeven, waaronder een succesvol optreden op Pinkpop. De overige groepsleden bleven na DNA's vertrek gefrustreerd achter; de bijdragen van de dj vormden een wezenlijk onderdeel van het geluid, een unieke samensmelting van rock en hiphop. Als viertal ging de groep verder, met muziek die onvermijdelijk conventioneler werd: strakke, zware en harde gitaarrock. Optredens waren nog altijd overweldigend, maar beukten de toeschouwer ook murw.

Voor de vorig jaar verschenen vierde cd Planet Ultra zocht de Squad toch weer samenwerking met mensen die het dance-element in de muziek konden terugbrengen, onder meer de Belgische Wizards Of Ooze. Nadat het album lauw ontvangen werd, gingen geruchten dat de groep uit elkaar zou gaan. Verrassend was onlangs het nieuws dat DJ DNA terug was, omdat zanger Rudeboy 'de sterkste bezetting' terug wilde; ter gelegenheid daarvan doet de Urban Dance Squad nu een tournee.

In Nighttown was het verschil duidelijk te merken. Het scratchen van DNA verlevendigde de nummers, en de dansbare ritmes die hij liet horen brachten meer ontspanning in de muziek. Belangrijk zijn vooral ook de rare geluiden die hij tevoorschijn tovert, zoals gierende hoge tonen of boeddhistische zang, in 'Bureaucrat Of Flaccostreet', een ouder nummer dat zo sterk leunt op DNA's bijdrage dat het jarenlang niet gespeeld kon worden. DNA's ontregelende toevoegingen maakten de muziek ongrijpbaarder. En de Squad swingde weer, zoals in 'Ego', een nummer van de laatste cd dat gisteravond heel funky klonk. 'Hij is de main man', zei Rudeboy over de dj, die tijdens het optreden in het zonnetje werd gezet. 'Hij zorgt immers voor de beats.'

Het als vanouds speelse en krachtige geluid van de Urban Dance Squad, met de onnavolgbare gitarist Tres Manos als uitblinker, maakt benieuwd naar nieuw werk, waarin wellicht DJ DNA's voorliefde voor de dance-stroming jungle te horen zal zijn - vooraf werd alleen jungle gedraaid, misschien om de fans er alvast aan te laten wennen.

    • Sietse Meijer