Kunstenaars willen erkenning beroep

DEN HAAG, 21 JUNI. De politieke partijen moeten maatregelen ter verbetering van de positie van kunstenaars opnemen in hun nieuwe verkiezingsprogramma's.

Dit vragen de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en de Kunstenbond FNV in een notitie die inmiddels aan de verkiezingscommissies van de partijen is verzonden. Het beroep van kunstenaar zou nu eindelijk erkend moeten worden, vinden de twee organisaties. Een officiële status zal veel onduidelijkheden in het verkeer tussen (overheids)instanties en kunstenaars wegnemen.

Kunstenaars profiteren verder te weinig mee van de verbeterde economische situatie, zo wordt gesteld. Er moet van de overheid in elk geval zestig miljoen gulden extra komen voor onderzoek en productie, want de landelijke fondsen moeten nu nog te veel subsidieverzoeken afwijzen omdat er geen geld is. (ANP)