Krajicek wint met degelijk tennis

ROTTERDAM, 21 JUNI. Richard Krajicek heeft zich geplaatst voor de halve finales van het grastoernooi in Rosmalen. Nederlands beste tennisser behaalde een degelijke overwinning op de Tsjech Martin Damm: 7-6 en 7-6. Twee andere Nederlanders, Sjeng Schalken en Fernon Wibier, werden beiden uitgeschakeld. In het vrouwentoernooi werd de partij tussen Miriam Oremans en Anke Huber wegens regen gestaakt. Beide speelsters wonnen een set.

Krajicek sloeg 23 aces tegen Damm en bracht daarmee zijn totaal in drie partijen op 52. De Wimbledon-kampioen was redelijk tevreden over zijn spel en sprak na afloop van een mentale overwinning. Krajicek speelt vandaag in de halve eindstrijd tegen de Amerikaan Michael Chang, die tegen de Spanjaard Clavet geblesseerd raakte maar toch zegevierde: 6-7, 7-6 en 6-1.

Chang raakte halverwege de partij gekwetst aan zijn knie. Clavet verspeelde in de tweede set vijf matchpoints. De fysiek aangeslagen Chang profiteerde vervolgens van een mentale inzinking van zijn tegenstander. Chang kon na afloop van zijn gewonnen partij niet beloven dat hij vandaag tegen Krajicek op de baan verschijnt. “Ik wil de reactie van de knie afwachten.”

Indien Chang zich terugtrekt, staat Krajicek automatisch in de finale. In dat geval speelt hij morgen zijn laatste partij in Rosmalen en maandag zijn eerste partij op Wimbledon. Krajicek maakte zich gisteren weinig zorgen over het drukke programma. “Het gras op Wimbledon is hard, de banen zijn perfect. Bovendien maakt het mij niet uit of ik zaterdag of zondagavond in Londen arriveer. Ik mag op zondag toch niet trainen op het centre court op Wimbledon.”

Schalken sloeg tien aces tegen de Franse qualifier Guillaume Raoux, maar zijn verbeterde opslag was niet genoeg voor de overwinning: 6-7 en 4-6. Schalken heeft nog nooit drie achtereenvolgende partijen op gras gewonnen. Raoux speelt vandaag in de halve finale tegen Jonas Björkman.

De als vierde geplaatste Zweed had geen moeite met Wibier: 6-2 en 6-4. De 26-jarige Nederlander, nummer 160 van de wereld, kon zichzelf weinig verwijten na zijn nederlaag. Björkman evenaarde zijn prestatie van vorig jaar in Rosmalen. Toen verloor hij in de halve eindstrijd van de latere winnaar Reneberg.