Henk Krul nieuwe voorzitter 'FNV Kwadraat'

ROTTERDAM, 21 JUNI. Voorzitter Henk Krul van de Industriebond FNV wordt volgend jaar voorzitter van FNV Kwadraat, de bond die ontstaat door de fusie van vier FNV-bonden. CAO-coördinator wordt Wouter Waleson, nu voorzitter van de Vervoersbond. De nieuwe bond moet volgend jaar februari van start gaan.

Gisteren hebben de 27 bestuurders, die op dit moment bij de vier betrokken bonden in het hoofdbestuur zitten, met elkaar vergaderd over de voortgang van het fusieproces.

Behalve over de keuze van een nieuw negenkoppig bestuur is onder andere gesproken over een nieuwe naam voor de fusiebond, die nu de voorlopige naam FNV Kwadraat draagt. De 18 hoofdbestuurders die niet in het bestuur van FNV Kwadraat zitting krijgen, blijven in functie tot de nieuwe bond van start gaat. Wat daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. Bij de fusie zijn de Industriebond, de Dienstenbond, de Voedingsbond en de Vervoersbond betrokken.

Het nieuwe bestuur krijgt drie vrouwelijke kandidaten, te weten Christa Compas (Industriebond), Sylvia Hessels (Dienstenbond) en Anna Lagarde (Voedingsbond). Vice-voorzitter wordt Fred Kagie, die nu dezelfde positie bekleedt bij de Voedingsbond.

Penningmeester van FNV Kwadraat wordt Ger Ros (Vervoersbond). De andere twee voorgedragen hoofdbestuurders zijn Cees de Wildt, nu CAO-coördinator bij de Industriebond en Dienstenbond-voorzitter Martin Spanjers, die vorig jaar de fusiebesprekingen op gang bracht.

De voordrachten van de hoofdbestuurders staan nog niet helemaal vast. De ledenparlementen van de afzonderlijke bonden moeten hier nog over beslissen. Dat doen zij dit najaar tijdens de congressen waarin zij de respectievelijke bonden opheffen. Als FNV Kwadraat volgend jaar van start gaat, ontstaat de grootste vakbond in de marktsector met bijna 500.000 leden. Ook andere bonden binnen de FNV zijn bezig met samenwerking. Zo wil de AbvaKabo (ambtenaren) de banden met de onderwijsbond Aob, de Politiebond en de grafische bond gaan fuseren met de kunstenaarsbond.

Ook binnen de christelijke vakcentrale CNV zijn fusies gaande: deze week gingen hun Industrie- en voedingsbond samen met de Vervoersbond.