Duitsland komt met nieuwe begroting

Niet bekend

Een en ander is bekend gemaakt nadat de financiële commissie van het Duitse parlement het gisteren eens is geworden over wijzigingen in de voorgenomen hervorming van het belastingstelsel.

Een van de belangrijkste punten daaruit is dat de elektriciteitsmaatschappijen worden aangeslagen voor de reserves (54 miljard mark), die ze hebben opgebouwd voor het sluiten van kerncentrales. Bovendien worden de aftrekmogelijkheden voor het bedrijfsleven kleiner.

De verlaging van de inkomstenbelasting begint in 1999. De verlaging van de 7,5-procents toeslag om de eenwording van beide Duitslanden te bekostigen, gaat door. De heffing wordt 5,5 procent. De indirecte belastingen gaan omhoog. Of dat betekent dat de btw wordt opgetrokken van 15 tot 16 procent, is nog altijd niet duidelijk.

De aanvaarding van de wijzigingen door de financiële parlementscommissie is de zoveelste, moeizame stap voor minister van financiën Theo Waigel. Op 26 juni houdt de Bundestag, de Duitse Tweede kamer, zich er weer mee bezig.

Daarna gaan de voorstellen naar de Bundesrat, de Eerste Kamer waar de oppositionele SPD in de meerderheid is. De nu aangebrachte wijzigingen zullen de SPD er waarschijnlijk toe brengen zijn verzet tegen de plannen te laten varen. Eerder deze week moest minister Waigel zijn plannen inslikken om de goud- en deviezenvoorraad van de Bundesbank nog dit jaar te herwaarderen om aan de criteria te voldoen voor de EMU. Bundesbankpresident Hans Tietmeyer besloot dat de goudvoorraad pas in 1999 opnieuw zal worden gewaardeerd. (DPA/ANP)