Document Nederland

Onder de titel 'Document Nederland' gaan NRC Handelsblad en het Rijksmuseum Amsterdam een jaarlijkse opdracht verstrekken op het gebied van de documentaire fotografie. Zij zullen telkens een fotograaf uitnodigen om een journalistiek getint thema in beeld te brengen.

Het resultaat wordt gelijktijdig gepresenteerd in een aflevering in het Zaterdags Bijvoegsel en op een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Na de expositie worden de foto's opgenomen in de collectie van de afdeling Nederlandse Geschiedenis van het Rijksmuseum.

De eerste opdracht is verstrekt aan de fotografe Catrien Ariëns. Het thema dit jaar is: de zondag. In foto's voor de krant en het museum zal Ariëns laten zien hoe de traditionele rustdag onder druk van verschuivingen in de economie en in de besteding van de vrije tijd van karakter verandert. De eerste Document Nederland wordt in april 1998 gepresenteerd.