De Hakkelaar protesteert tegen 'mediacircus'

AMSTERDAM, 21 JUNI. De wegens grootschalige hasjhandel tot zes jaar cel veroordeelde Johan V., alias De Hakkelaar, is gisteren niet verschenen op de eerste pro forma dag van zijn zaak in hoger beroep voor het Amsterdamse gerechtshof.

In een speciaal uit veiligheidsoverwegingen voor deze zaak omgebouwd bedrijfspand in Amsterdam-Osdorp, dat voor deze zaak dient als hof, las de advocaat van V., M. Moszkowicz sr., een brief voor waarin V. zich beklaagt over zijn behandeling door justitie. De Hakkelaar wilde met zijn afwezigheid protesteren tegen het “gigantische mediacircus dat het openbaar ministerie met de duurste pr-adviseurs” van zijn strafzaak heeft gemaakt.

Bij de behandeling in eerste aanleg heeft het OM voor een bedrag van 100.000 gulden pr-adviseur D. Istha ingehuurd. Daardoor is Johan V. naar eigen zeggen sterk in zijn verdediging benadeeld. “Zelfs de politiek vraagt zich af of dit wel rechtskundig geoorloofd is”, aldus De Hakkelaar. Hij beklaagt zich over de plicht te verschijnen in een “mediagevoelige bunker”.

Ook de andere verdachte, rechterhand Koos R., kwam gisteren niet opdagen op grond van “gezondheidsredenen”. Zijn lichameljke toestand zou vervoer niet toestaan. R. is eerder veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

De raadslieden van de verdachten zegden toe om te proberen de verdachten te verzoeken bij de voor september geplande inhoudelijke behandeling van de zaak wel aanwezig te zijn.

Advocaat-generaal mevr. A.G. Korvinus gaf impliciet te kennen dat de hoger-beroepzaak voor wat het OM betreft een terughoudender karakter zal kennen. “Dit is een nieuwe behandeling”, aldus Korvinus.

De advocaten kwamen gisteren met formele verweren op grond waarvan het OM niet-ontvankelijk zou moeten worden verklaard. Moszkowicz stelde dat het Securitel-arrest van het Europese Hof van toepassing is op deze strafzaak.

De wetten voor de technische apparatuur die nodig zijn om de aard van drugs vast te stellen, zouden wel eens niet kunnen zijn aangemeld bij de Europese Commissie. De regering heeft nog geen lijst van regels die wel of niet geldig zijn, aldus de raadsman. Hij constateert een “rechtsvacuüm”.

De advocaten willen in totaal zo'n vijftig getuigen horen. Behalve twee kroongetuigen gaat het onder anderen om minister Sorgdrager van justitie, de officieren van justitie Teeven en Witteveen en hoofdofficier van justitie Vrakking.