De accountant; RA versus AA

Nederlandse accountants zijn er in twee soorten: registeraccountants (RA) en accountants-administratieconsulenten (AA). De RA is academisch geschoold, de AA heeft een HBO-opleiding genoten. Met dit onderscheid neemt Nederland een uitzonderingspositie in binnen de Europese Unie.

Alle grote ondernemingen worden gecontroleerd door registeraccountants. AA's moeten, afhankelijk van hun ervaring, worden bijgeschoold voordat ze jaarverslagen van grote ondernemingen mogen controleren. In het midden- en kleinbedrijf, tientallen jaren het domein van de AA's, huurt ruim driekwart van de ondernemingen een RA in.

De RA had voorheen als enige controlebevoegdheid. Na een wetswijziging in 1993 hebben ook de AA's deze bevoegdheid gekregen. In 1999 zal de wet op de accountants worden herzien, waarbij de vraag zich aandient of de beroepsgroep het huidige onderscheid laat vervallen. De grote accountantskantoren maken nu al vrijwel geen onderscheid meer tussen 'soorten' accountants. De salarissen zijn nagenoeg gelijk. Niettemin zijn de AA's een reclamecampagne begonnen om hun reputatie te vergroten en nieuwe collega's te werven.

    • Marco van Baardwijk