Cecil Parkinson voorzitter Tories

LONDEN, 21 JUNI. De 65-jarige Cecil Parkinson, eens de trouwe rechterhand van voormalig premier Thatcher, is gisteren door de nieuwe partijleider William Hague van de Tories benoemd tot partijvoorzitter. De benoeming kwam als een verrassing en versterkt de indruk dat de Britse conservatieve partij onder Hague aanmerkelijk naar rechts zal opschuiven.

Parkinson zei de benoeming voorlopig voor slechts twee jaar te aanvaarden. In 1983 speelde Parkinson als partijvoorzitter een sleutelrol bij de herverkiezing van Thatcher. Hij verdween enkele maanden later uit haar kabinet toen bekend werd dat hij zijn secretaresse Sara Keys zwanger had gemaakt. Vier jaar later keerde hij terug als minister, maar het schandaal bleef hem achtervolgen. Woordvoerders van Hague zeiden gisteren te hopen dat de pers de affaire niet opnieuw oprakelt - Sara Keys liet zich voor dat doel in het verleden gaarne interviewen - maar zich in plaats daarvan concentreerde op de unie tussen de politieke veteraan en de jonge partijleider. Parkinson kreeg in 1992 na zijn vertrek uit het Britse Lagerhuis de titel van lord. (AP, Reuter)