Cambodjaanse leiders bevestigen oppakken Pol Pot

PHNOM PENH, 21 JUNI. De voormalige leider van de Rode Khmer, Pol Pot, is gearresteerd door zijn aanhangers. Dat hebben de twee Cambodjaanse co-premiers, Prins Norodom Ranariddh en Hun Sen, vanmorgen bevestigd. De radio van de Rode Khmer meldde al enkele dagen geleden dat Pol Pot, die in de jaren zeventig een schrikbewind vestigde in Cambodja en verantwoordelijk zou zijn voor de moord op ten minste twee miljoen Cambodjanen, op de vlucht was geslagen en vervolgens was gearresteerd.

De twee co-premiers hadden dit bericht echter aanvankelijk met scepsis ontvangen. Pol Pot, die al zeventien jaar niet meer is gezien, sloeg vorige week op de vlucht met ongeveer 200 aanhangers nadat hij zijn vroegere minister van Defensie, Son Sen, had laten vermoorden. Son Sen voerde overleg met de Cambodjaanse regering met het doel tot een vredesakkoord te komen. Pol Pot was daar fel op tegen. De Cambodjaanse regering heeft laten weten dat zij Pol Pot wil laten berechten door een internationaal tribunaal wegens 'genocide'. (AFP, Reuter)