Budget van Russisch leger fors verhoogd

MOSKOU, 21 JUNI. Rusland gaat de defensiebegroting flink verhogen. Dat maakte vice-premier en minster van economische zaken Yakov Urison gisteren bekend.

Het huidige budget van 83 biljoen roebel wordt opgeschroefd tot 93 biljoen in 1998, wat ruwweg overeenkomt met 33 miljard gulden. Vorig jaar bedroeg de begroting nog 64 miljoen roebel. Het extra geld zal vooral worden besteed aan moderne wapens en apparatuur, onderzoek en gevechtstraining. Maar volgens defensieanalisten is het geld niet voldoende om Ruslands grote, gedemoraliseerde leger om te bouwen tot een professionele en moderne strijdmacht.

De nieuwe minister van Defensie, Igor Sergejev, heeft de opdracht gekregen het leger radicaal te hervormen. Volgens officiële gegevens bestaat het Russische leger uit 1,8 miljoen man, maar daarover bestaat onduidelijkheid. Zo zei onderminster Yuri Baturin deze week dat er feitelijk 2,5 miljoen man geuniformeerde troepen zijn, inclusief douane- en grenstroepen, eenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken en commando's.

Die onduidelijkheid maakt het moeilijk na te gaan of Rusland dit jaar het doel haalt om het leger met 200.000 man te reduceren. President Jeltsin liet donderdag weten dat het leger nog verder kan inkrimpen tot 1,2 miljoen man. De bevelhebbers van de landmacht en de luchtmacht kwamen de president tegemoet met de toezegging het aantal troepen voor 2001 met de helft te verminderen. Vice-premier Anatoly Chubais zei gisteren te hopen dat een hervorming van de Russische wapenhandel een extra biljoen roebels opbrengt, waarmee afzwaaipremies en pensioenen van de afgedankte militairen kunnen worden betaald.

Generaal Stanislav Petrov kwam deze week nog met een extra kostenpost: de vernietiging van de enorme voorraad chemische wapens zou ten minste dertig miljoen roebel gaan kosten. Waar dat geld vandaan moet komen, weet niemand. (Reuter)