BED MET BALKON

In de bijdragen van Köhler en Hulsman over het nieuwe Academisch Ziekenhuis Groningen (W&O, 7 juni) komen twee van de drie architecten uitgebreid aan bod. Het derde architectenbureau, Kruisheer & Hallink uit Rotterdam, schitterde door afwezigheid. Nochtans was met name Jan Kruisheer verantwoordelijk voor het concept van het ziekenhuis.

In zijn Ontwikkelingsplan 1976 tekende hij voor Groningen een centraal medisch complex met daaromheen twaalf beddenhuizen die op de begane grond voorzien waren van poliklinieken. De verkeersstromen werden door hem strikt gescheiden op drie niveaus. De goederen gingen via de brede keldergangen, het bezoek kwam binnen via twee ruime openbare autovrije binnenstraten, gelegen tussen de beddenhuizen en het centraal medisch complex. Het transport van patiënten had plaats via de hoger gelegen verdiepingen.

Je zou dat best een 'grand design' kunnen noemen en dat was het ook. Het ontwerp was spraakmakend, Kruisheer won de Nationale ziekenhuisprijsvraag en zijn Ontwikkelingsplan vormt twintig jaar na dato nog steeds de ruggegraat voor de Groningse nieuwbouwplannen. Dat is een kolossale prestatie, niet het minst omdat dergelijke plannen doorgaans niet zo'n lang leven is beschoren. Het is dan ook onbegrijpelijk waarom de bijdrage van deze hoofdrolspeler de schrijvers is ontgaan.

    • Dr. Jan van den Noort