Zakenmoraal van Duitsers hoogst

BREUKELEN, 20 JUNI. Zakenmensen uit negen Europese landen beschouwen hun Nederlandse collega's als morele middenmoters. Dat blijkt uit een onderzoek naar moraal in het bedrijfsleven dat gisteren werd gepresenteerd op universiteit Nijenrode.

Als Nederlandse managers een oordeel over hun eigen moraal mogen geven, schatten zij zich veel hoger in. Zij stellen zichzelf op de tweede plaats, vlak na de Duitsers.

De onderzoekers vroegen managers van driehonderd grote bedrijven uit negen Europese landen ranglijstjes te maken van de integriteit in het zakenleven per land. Daarbij wordt onder meer gekeken naar milieuzorg, nakomen van afspraken en het gebruik van steekpenningen. Duitsland eindigt het hoogste in de morele pikorde, gevolgd door Zweden. Nederland komt terecht op de vijfde plaats, terwijl België, Frankrijk, Spanje en Italië de rij sluiten.

Uit de antwoorden op de vraag hoe managers zichzelf zien blijkt dat de meesten zichzelf hoger aanslaan dan hun buitenlandse collega's doen. Zweden, Denen en Britten zijn ervan overtuigd dat hun de eerste plaats toekomt. Ook de Duitsers, die op de eerste plaats eindigen, hadden zich deze plaats toebedacht. Zakenlieden in Spanje en Italië bezitten in ieder geval zelfkennis. Zij bevestigen het beeld dat buitenlandse collega's over hun morele lichtvoetigheid hebben.

Het onderzoek wijst verder uit dat het bezit van een hoogstaande zakenmoraal zakenlieden niet noodzakelijk tot geschikte zakenpartners maakt. In het algemeen gaat dit wel op, maar Duitsland scoort met een achtste plaats opmerkelijk laag op de lijst van landen waarmee Europese managers het makkelijkste zaken doen. Volgens onderzoeker R. Jeurissen vinden ze Duitsers over het algemeen “integer, maar moeilijk in de omgang, vormelijk en hiërarchisch ingesteld”.

Heineken-topman A. Ruys zei op Nijenrode dat een Nederlandse manager zich in het buitenland moet realiseren dat het er anders toegaat. “Om succesvol te zijn in een ver land moet je er heen gaan om te leren, niet om lering te geven.” Toen Ruys in Italië ging werken, waarschuwden zijn collega's hem voor de vriendendienstcultuur. Die waarschuwing had hij niet nodig. “Ik had zeven jaar in Colombia gewerkt, dus ik ging er alleen maar op vooruit.”

Zakelijke integriteit, in de ogen van andere Europese landen

1. Duitsland

2. Zweden

3. Verenigde Staten

4. Denemarken

5. Nederland

6. Groot-Brittannië

7. België

8. Frankrijk

9. Spanje

10. Italië

Landen waarmee Europese managers het makkelijkste zaken doen

1. Verenigde Staten

2. Denemarken

3. Zweden

4. Nederland

5. Groot-Brittannië

6. België

7. Spanje

8. Duitsland

9. Italië

10. Frankrijk