VS krijgen hun zin; Conferentie hulp Bosnië uitgesteld

SARAJEVO, 20 JUNI. De internationale donorconferentie voor Bosnië, die op 24 en 25 juni in Brussel had moeten worden gehouden, is voor de derde keer uitgesteld omdat in Bosnië aan belangrijke voorwaarden niet is voldaan.

Tot het uitstel werd vanochtend besloten. Carlos Westendorp, de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor Bosnië, zei gisteren op zijn eerste werkdag in zijn nieuwe functie al dat “intense onderhandelingen” over de kwestie werden gevoerd.

De Amerikaanse regering eiste uitstel van de donorconferentie - waarop 1,4 miljard dollar voor de wederopbouw van Bosnië moet worden opgehaald - omdat de Bosnische Serviërs weigeren in te stemmen met een pakket wetten die voorzien in de vorming van een nationale munt, de oprichting van een centrale Bosnische bank en de harmonisering van douanetarieven. Aanvaarding van deze wetten door beide partijen in Bosnië - de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie - is steeds een voorwaarde voor het doorgaan van de donorconferentie geweest. Zonder centrale bank en gemeenschappelijke Bosnische munt kunnen instanties als het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank in Bosnië niet uit de voeten.

De moslim-Kroatische federatie heeft de wetten aanvaard. De Bosnische Serviërs deden dat na maandenlang moeizaam onderhandelen ook, maar trokken een week later hun instemming in, volgens waarnemers vooral onder druk van 'hardliners' als Radovan Karadzic, de voormalige leider die achter de schermen nog zeer veel invloed heeft.

De VS wilden de conferentie uitstellen tot de Serviërs akkoord gaan met de wetten. De Europeanen wilden de conferentie laten doorgaan, maar afspreken de hulp aan de Servische Republiek te bevriezen tot ze de wetten aanvaarden. Carl Bildt, Westendorps voorganger, koos gisteren op zijn laatste dag in functie de kant van Europa in het conflict. Volgens Bildt maakt uitstel van de donorconferentie de kans dat de Serviërs alsnog inbinden, echter alleen maar kleiner.

Westendorp zei gisteren ook dat de arrestatie van verdachten van oorlogsmisdaden naast de wederopbouw van Bosnië zijn belangrijkste prioriteit is. (Reuter, AP)