Vlootbezoek van Turkije aan haven in Israel

TEL AVIV, 20 JUNI. Een Turkse vlooteenheid waaronder twee fregatten met een totale bemanning van meer dan duizend man is deze week voor de eerste maal in de haven van Haifa voor anker gegaan.

Hoewel het formeel om een beleefdheidsbezoek gaat kennen politieke kringen in Jeruzalem grote betekenis toe aan het bezoek van vijf Turkse oorlogsschepen aan een Israelische haven.

Volgens deze kringen moet deze ontwikkeling gezien worden als een teken van groeiende samenwerking tussen de Turkse strijdkrachten en Israel tegen het “islamitisch gevaar”. Deze kringen beaamden dat het Turkse militaire leiderschap met het sturen van de oorlogsschepen naar Israel de wereld en de Turkse publieke opinie een nieuw signaal heeft gegeven vastbesloten te zijn pal te staan voor een Westers georiënteerd Turkije.