Twaalf jaar voor leider van Britse drugsbende

DEN HAAG, 20 JUNI. De rechtbank in Den Haag heeft gisteren de 34-jarige Britse verdachte C.W. veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Zijn twee handlangers kregen ieder zeven jaar celstraf opgelegd. Het openbaar ministerie had respectievelijk zestien, twaalf en tien jaar geëist.

De rechtbank acht de drie schuldig aan verboden wapenbezit en aan deelname aan een criminele organisatie die hard- en softdrugs smokkelt.

De behandeling van de zaak, twee weken geleden, werd verplaatst naar een geheime, zwaarbewaakte locatie elders in de stad. Pers en publiek mochten daarbij niet aanwezig zijn. De zaak was wel via een directe beeldverbinding in de rechtbank te volgen, dit uit veiligheidsoverwegingen en op uitdrukkelijk verzoek van het OM.

W. staat in de top-drie van Engelands meest gezochte misdadigers. De verdachte werd eind oktober vorig jaar opgepakt in zijn woonplaats Sassenheim. De politie Haaglanden hield toen in totaal tien verdachten aan. Dat waren acht Britten, een Russische vrouw en een Colombiaan.

De politie vond bij invallen grote hoeveelheden drugs: 317 kilo cocaïne, honderden xtc-tabletten, 1.500 kilo hasj, veertig kilo heroïne en geld (800.000 gulden) en vuurwapens. De bende staat in Engeland als zeer gewelddadig bekend, al achtte de rechtbank dat niet bewezen. Bij de huiszoeking troffen agenten behalve vuurwapens ook nog handgranaten en 940 busjes traangas aan.

Volgens persofficier mr. S. Horstink geeft de rechter in dit vonnis in principe ruimte aan het OM om met andere landen, in dit geval Groot-Brittannië, samen te werken en zware criminelen te vervolgen. Het Nederlanse OM begon een onderzoek op grond van informatie van een Brits onderzoeksteam. De rechtbank stond dit toe. De advocaat van W., H. Jahae uit Amsterdam, vond dat het OM niet-ontvankelijk moest worden verklaard omdat er gebruik is gemaakt van telefoontaps in Engeland die niet werden overlegd aan de raadslieden. De advocaat heeft direct na de uitspraak aangekondigd in hoger beroep te gaan.