Troepenmacht blijft langer in Albanië

NEW YORK/TIRANA, 20 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat van de internationale troepenmacht in Albanië met 45 dagen verlengd tot midden augustus.

De troepenmacht, bestaande uit 6.500 militairen uit tien landen onder Italiaanse leiding, ziet in Albanië toe op de distributie van hulpgoederen. Het mandaat van de strijdmacht zou aflopen op 28 juni, een dag voordat de Albanezen naar de stembus gaan om een nieuw parlement te kiezen. De Albanese regering had om de verlenging van het mandaat gevraagd. Daarbij werd gewezen op de extreem slechte veiligheidssituatie in Albanië. Met het oog op de chaos en anarchie wordt de strijdmacht uitgebreid tot zevenduizend man.

De wetteloosheid brengt steeds vaker de veiligheid van de internationale waarnemers in gevaar. Na een ernstig incident in Gjirokastër, waar woensdag elf waarnemers in een restaurant werden belegerd door Albanese gangsters, heeft de leider van de OVSE-missie in Albanië, Tony Welch, gezegd dat de veiligheid van de waarnemers niet volledig kan worden gegarandeerd. “We weten niet van dag tot dag waar de toestand veilig is. Dat moeten we van uur tot uur in de gaten houden”, aldus Welch. De internationale troepenmacht kan de waarnemers niet altijd en overal beschermen - ook niet op 29 juni, de dag van de verkiezingen. “Zeseneenhalf duizend soldaten klinkt als heel veel. Maar het zijn er niet veel als je kijkt naar de structuur van het land. Het is erg bergachtig en het is moeilijk je te verplaatsen.” Het is volgens Welch duidelijk dat er 'zwarte plekken' zullen zijn waar de waarnemers van de OVSE niet kunnen komen, ook niet op de dag van de verkiezingen.

Welch drong bij de Albanese autoriteiten aan op een vervroeging van de sluitingstijd van de stembureau's op 29 juni, gezien de onveiligheid 's avonds en 's nachts. (Reuter, AFP)