Telecommarkt Japan gaat open voor de VS

DENVER, 20 JUNI. Japan zet zijn markt voor telecommunicatie open voor Amerikaanse producten. Hetzelfde geldt voor medische apparatuur. Dat heeft president Bill Clinton bekendgemaakt aan de vooravond van de topontmoeting van de leiders van de G-7 (zeven grootste industrielanden) in Denver.

Clinton had gisteren, twee dagen voor het officiële begin van de topconferentie, een ontmoeting met de Japanse premier Hyutaro Hashimoto. De belangrijkste onderwerpen van gesprek waren veiligheid en de handel tussen de Verenigde Staten en Japan.

Volgens een Amerikaanse functionaris overheerste het laatstgenoemde onderwerp de besprekingen niet. Maar het is een publiek geheim dat de afscherming van de Japanse markt voor buitenlandse producten een van de grootste bronnen van irritatie vormt tussen beide landen. Gisteren werd bekend dat het tekort van de VS in de handel met Japan van maart op april is opgelopen van 4,6 miljard tot 4,8 miljard dollar. Dat tekort is een politiek gevoelig punt tussen de twee landen. Nu Japan zijn telecommarkt verder openzet, bestaat de kans dat het Amerikaanse handelstekort afneemt. (ANP)