Straffen tot twintig jaar voor bende

DORDRECHT, 20 JUNI. De rechtbank in Dordrecht heeft vanmorgen zware straffen uitgesproken tegen veertien leden van de bende van Leerdam. De straffen varieerden van drie tot twintig jaar cel. De bende pleegde diverse gewapende en uiterst gewelddadige overvallen. Daarbij vielen twee doden.

Tijdens de zitting maakten familieleden van de verdachten veel rumoer. De veeal Molukse familieleden verweten de rechters en de officier van justitie dat zij discrimineerden.

De hoogste straf van twintig jaar was voor de 23-jarige O.S. Tegen hem was levenslang geëist. De rechtbank achtte bewezen dat hij opzettelijk de softdrugshandelaar A. Hommel van het leven heeft beroofd tijdens een 'ripdeal', waarbij criminelen andere criminelen beroven. Ook heeft hij volgens de rechtbank opzettelijk geschoten op personen bij een schietpartij op de A2.

De 34-jarige D.D. tegen wie eveneens levenslang was geëist, kreeg twaalf jaar cel. D. heeft de Gorinchemse juwelier De Neef bij een overval doodgeschoten. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat D. opzettelijk heeft geschoten. D. heeft altijd volgehouden dat zijn schietwapen per ongeluk afging. De 27-jarige M.K. kreeg conform de eis twintig jaar cel wegens gewapende en gewelddadige overvallen. De vermeende leider en oprichter van de bende, de 36-jarige L.P. kreeg zes jaar cel.