Splitsingsvirus waart over Amsterdamse effectenbeurs

ROTTERDAM, 20 JUNI. Het splitsingsvirus waart over de Amsterdamse effectenbeurs. Menig belegger miste de overvloedige koerswinsten die gepaard gingen met de onlangs aangekondigde splitsting in twee aparte bedrijven van de conglomeraten Vendex (detailhandel en diensten) en Koninklijke PTT Nederland (posterijen en telecommunicatie).

Wie volgt?

De koers van de aandelen van Cindu International, een bedrijf met vorig jaar bijna een half miljard gulden omzet en activiteiten in chemie, transport en industriële dienstverlening, vloog afgelopen week op de effectenbeurs omhoog. Gisteren pakte Cindu 50 gulden koerswinst en de aandelen stegen naar 265 gulden.

Vanochtend leek de beleggersstorm geluwd en ging de koers met 2 gulden omhoog, al komt de totale koersexplosie neer op een verdrievouding van de prijs in twaalf maanden tijd.

Cindu, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Uithoorn, kondigde in april een onderzoek aan naar een ontvlechting, iets waar bedrijvenopkoper J. van den Nieuwenhuyzen zeven jaar geleden ook al (toen vergeefs) op aandrong. Bij de onderneming werken ruim 2.200 mensen.

Cindu lijkt door de koersbewegingen overrompeld. “Ik weet van niets. Het verrast ons wel”, zegt een woordvoerster. Er zijn geen vergaderingen geweest, topman Verdurmen is op vakantie, beleidsmatig zijn er geen nieuwe beslissingen te melden. Nee, de beurswaakhond Stichting Toezicht Effectenverkeer heeft nog niet gebeld.

De koersexplosie gisteren kwam tot stand bij een minimale omzet op de beurs: een transactie van 2.992 effecten, die volgens de onnavolgbare beurspraktijk ook nog eens twee keer zijn geteld. Eigenlijk wisselde dus maar de helft van dat aantal aandelen van eigenaar. Die lage beursomzet hoeft op zichzelf niet te verbazen. Bijna 94 procent van de Cindu-aandelen is in handen van de Belgische financier W. Wilford, die gisteren ruim 32 miljoen gulden rijker is geworden.