Softdrugsgebruik jongeren gestegen

ROTTERDAM, 20 juni. Het softdrugsgebruik onder scholieren van twaalf tot achttien jaar neemt toe. De scholieren zijn sinds 1992 ook meer gaan roken en drinken. In de periode van 1988 tot 1992 nam het alcoholgebruik nog af. Harddrugs zijn nauwelijks populairder geworden. Het gokken is afgenomen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat het Utrechtse Trimbos-instituut in oktober en november vorig jaar heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het instituut liet 10.000 scholieren uit het hele land een vragenlijst invullen.

De onderzoekers vroegen vooral naar het drugsgebruik en gokgedrag in de laatste vier weken voor het onderzoek. Vorig jaar meldde 11 procent van de scholieren hasj of marihuana te hebben gebruikt; in 1992 was dat 7 procent. De meeste gebruikers vulden in dat ze in de vier voorgaande weken één of twee keer hadden geblowd; 2,5 procent gaf op meer dan tien keer te hebben geblowd.

De leerlingen kopen de cannabis vooral in coffeeshops; een kleine minderheid betrekt de rookwaren van een huisdealer.

Het alcoholgebruik is toegenomen van 42 procent in 1992 naar 52 procent in 1996. Enkele jaren daalde het gebruik van alcohol nog, van 53 procent in 1988 naar 42 procent in 1992.

Onderzoekster W. de Zwart noemt vooral de gebruikte hoeveelheden alcohol alarmerend. Eén op de drie scholieren gaf op het enquêteformulier aan de laatste keer meer dan vier glazen alcohol te hebben gedronken. In 1984 dronk nog maar 12 procent zoveel.