Premier van Oekraïne vervangen

KIEV, 20 JUNI. De Oekraïense president, Leonid Koetsjma, heeft per decreet premier Pavlo Lazaranko “wegens ziekte” voorlopig vervangen door vice-premier Vasil Doerdinets. De maatregel blijft officieel van kracht tot Lazarenko beter is, maar men gaat er in Kiev van uit dat hij is ontslagen.

De bekendmaking meldt niet wat Lazarenko mankeert. Zijn staf heeft tegengesproken dat hij ziek is. Koetsjma staat al geruime tijd onder druk om Lazarenko te ontslaan. Die druk is mede afkomstig van Westerse functionarissen, die de premier zien als een obstakel voor hervormingen. Hij is bovendien beschuldigd van corruptie. Amerikaanse kranten schreven eerder deze maand op basis van informatie van Westerse inlichtingendiensten dat Lazarenko 260 miljoen dollar heeft verdiend aan de import van gas uit Rusland. Hij heeft dat ontkend.

Lazarenko werd in mei vorig jaar tot premier benoemd. Hij is er niet in geslaagd een realistische begroting voor dit jaar en een pakket hervormingsmaatregelen door het parlement te loodsen. Daardoor loopt een lening van 2,5 miljard van het IMFvertraging op. Bovendien worden binnen- en buitenlandse investeerders afgeschrikt door het uitblijven van de hervormingen. Het parlement boog zich gisteren over een aangepaste begroting. Het IMF heeft gezegd dat deze begroting onvoldoende garanties biedt en dat ze het IMF er niet toe zal brengen met de lening over de brug te komen. (Reuter)