Positief Damrak behoudt hoge niveau koersen

AMSTERDAM, 20 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend goed gestemd. De AEX-index kon de gisteren geboekte winst van 7,46 punten en het slotrecord van 856,59 vasthouden, maar steeg niet uit boven het tussentijds record. Vooral het aandeel Unilever was populair.

AMSTERDAM De beursbarometer AEX bereikte gistermiddag het tussentijds record van 861,03 punten maar moest daarna iets inleveren. Bij een lage omzet bleef de index vanochtend rond de 860 punten schommelen. Aan het begin van de middag kon 859,63 worden genoteerd.

Beursnieuweling Brunel daalde vier dubbeltjes in waarde tot 44,30 gulden. Het gisteren in de notering gekomen detacheringsbureau kwam binnen op een introductiekoers van 41 gulden, en sloot de eerste dag al direct acht procent hoger.

Heineken en Unilever waren gevraagd. Unilever was omstreeks 6,40 hoger op 406,30 gulden na het positieve nieuws dat het concern in Rusland een groot marktaandeel in de margarine zou kunnen winnen. Heineken steeg 2,70 gulden tot 356,70 gulden op positieve ramingen van zakenbank MeesPierson voor de resultaten van de bierbrouwer volgend jaar. KLM steeg 1,30 naar 57 gulden.

De handel hield zich rustig, in afwachting van de afloop van diverse optiecontracten in de loop van vanmiddag.

Wall Street sloot gisteravond beter en ook de obligatiemarkt in Amsterdam draaide van licht negatief naar iets in de plus. De dollar was een kwart cent lager.

In de hightech-hoek werd ASM Lithography, producent van machinerie voor de chipindustrie, vier gulden hoger gewaardeerd op 106 gulden. Het bedrijf zou op flinke klandizie kunnen rekenen in Zuid-Korea. Automatiseerder Baan klom 2,30 tot 121,30 gulden op berichten dat een divisie van het Amerikaanse Oracle, die qua activiteiten veel gelijkenis vertoont met Baan, haar winst met 78 procent heeft opgevoerd. Producent van kopieerapparatuur Océ steeg 1,90 tot 252,90 gulden.

Philips ging zeventig cent terug tot 133,90, na gisteren ook al 3,20 te hebben ingeleverd als gevolg van winstnemingen. Ook KPN verloor wat hoogte. Het te splitsen concern leverde drie dubbeltjes in op 82,50, ondanks de positieve prognoses van diverse beleggingsdeskundigen.

De uitzendonderneming Randstad ging vijf dubbeltjes achteruit tot 198 gulden, terwijl de recentelijk geïntroduceerde branchegenoot Vedior twee dubbeltjes aantrok tot 47,70 gulden. Vendex ging zeventig cent omhoog tot 106,30 gulden.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen een kwart cent lager geopend bij rustige handel. Op het middaguur werd 1,9428 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,9435 gulden gisteren.

De dollarhandel had een afwachtend karakter in verband met de later op de dag beginnende topconferentie van de zeven belangrijkste industrielanden (G-7).

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street steeg gisteren weer maar bereikte geen slotrecord. Na drie dagen van verlies ging de Dow Jones-index van de dertig grote fondsen omhoog met 58,35 punten tot 7777,06.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot duidelijk lager. De Nikkei-index daalde met 122,31 punten (0,6 procent) tot 20,385,54.