Oppositie Kenia eist hervormingen

NAIROBI, 20 JUNI. De Keniase oppositie heeft gisteren in het parlement de begrotingstoespraak van minister van Financiën Musalia Mudavadi luidruchtig verstoord. Op straat kwam het tot schermutselingen tussen protesterende studenten en oproerpolitie.

De oppositie, die vergaande grondwetshervormingen eist voordat later dit jaar algemene verkiezingen worden gehouden, raakte in het parlement slaags met parlementsleden van de regerende Kenia Afrikaanse Nationale Eenheid (KANU). Oppositiepolitici, die zeggen aanzienlijke steun onder de bevolking te genieten, zwaaiden met vlaggen met teksten 'Geen hervormingen, geen begroting'.

President Daniel arap Moi, die aanwezig was bij het oproer in het parlement, heeft gezegd bereid te zijn een strenge wet te versoepelen die publieke samenkomsten beperkt. Maar verder heeft hij elke wijziging van de grondwet uitgesloten tot na de verkiezingen. Moi (72) zal zijn negentien jaar oude presidentschap vrijwel zeker met nog vijf jaar verlengen, gezien de bestaande kieswetten die in zijn voordeel werken en de diverse conflicten binnen de oppositie.

Toen de staatstelevisie gisteren de rechtstreekse uitzending van de rede van minister Mudavadi onderbrak omdat de toespraak onverstaanbaar was door het lawaai, gingen honderden studenten in de hoofdstad Nairobi de straat op. Ze steunden de eis van de oppositionele National Convention Assembly Banner (NCA) voor meer vrijheid in Kenia. Getuigen zeiden dat het in en rond de universiteit van Nairobi tot botsingen kwam tussen de oproerpolitie, de General Service Unit (GSU), en de studenten. Ongeveer tien mensen werden gewond. Tegen de avond werd het weer rustig in de stad.

De regering had gisteren strenge veiligheidsmaatregelen genomen om een vastgestelde bijeenkomst van de oppositie voor het parlement te verijdelen. Vele winkels in het centrum bleven dicht uit vrees voor een herhaling van de plunderingen eind mei toen een oppositiebijeenkomst door de politie met geweld werd beëindigd. De oppositie zei dat de betoging een “zelfmoordactie” zou worden en verlegde daarom de demonstratie naar het parlementsgebouw. (Reuter, AP)