'Meer programma's uitbesteden'

DEN HAAG, 20 JUNI. Staatssecretaris Nuis (Media) wil de publieke omroepen en commerciële zenders verplichten om 15 procent van de programma's te laten maken door onafhankelijke producenten. Dit heeft hij gisteren in een brief aan de Kamer laten weten.

Volgens Nuis is het nodig om de positie van de onafhankelijke producenten te beschermen, omdat ze door bezuinigingen bij de omroepen in financiële problemen dreigen te komen. Nu zijn de omroepen verplicht 10 procent van het programma-aanbod bij dergelijke producenten te laten maken.

De Kamer drong eerder deze week aan op een percentage van 25, maar dat vindt Nuis te hoog. Volgens de staatssecretaris zou dat nadelige gevolgen kunnen hebben voor de redactionele zelfstandigheid en werkgelegenheid bij de publieke omroep. Nuis wil verder gaan toetsen of de NOS wel ruimhartig genoeg is als het gaat om de verstrekking van programmagegevens aan binnenlandse commerciële zenders. Deze verbinden daaraan de voorwaarde dat de dergelijke gegevens worden verwerkt in echte programmabladen.

De NOS is wel bereid zogenoemde genre-gegevens, zoals alle speelfilms of sportwedstrijden op een rijtje, aan derden te verstrekken.

Nuis wil de NOS geen dwanglicentie opleggen om programmagegevens beschikbaar te stellen, maar wijst erop dat misbruik van een machtspositie kan worden bestreden door middel van de mededingingswetgeving. Een blad waarin programmagegevens staan over satellietuitzendingen heeft volgens Nuis een klacht ingediend bij Economische Zaken tegen de NOS en Veronica, omdat ze ook de programmagegevens van de publieke omroepen willen opnemen.

Nuis wil dat de minimale lidmaatschapsbijdrage voor een publieke omroep wordt gesteld op vijftien gulden. Aanvankelijk wilde hij de bijdrage verhogen van tien naar vijfentwintig gulden, maar een meerderheid in de Kamer is daartegen. Volgende week praat de Kamer opnieuw over de toekomst van de publieke omroep.