Mafioso wil theoloog worden

ROME, 20 JUNI. Toen Pietro Aglieri twee weken geleden werd gearresteerd, droeg deze beruchte peetvader van Cosa Nostra een houten kruis om zijn nek. In een nis van zijn schuilplaats was een altaar gebouwd. Nu heeft hij laten weten dat hij in de gevangenis graag theologie zou gaan studeren.

Zijn moeder en zijn neef Ignazio, die zelf priester is, hebben bezworen dat de 38-jarige Aglieri een diepgelovig man is. Hij is opgevoed op een seminarie. Had de politie niet ontdekt dat hij een paar keer per week een priester liet komen naar zijn schuilplaats om de mis op te dragen?

Zijn advocaat wil onderzoeken of de studie te verenigen is met het strakke gevangenisregime, maar de rector van de theologische faculteit van Palermo wil Aglieri niet. Studenten “moeten zich onderscheiden door hun geloof, betrokkenheid bij de kerk en verlangen om te leren, en deze karakteristieken ontbreken bij leden van mafia-organisaties,” zei mgr. Cataldo Naro.

Veel mafiosi koppelen schijnbaar moeiteloos wrede moorden aan een diep geloof. Bijna alle peetvaders hebben heiligenplaatjes op zak. Net als Aglieri had mafiabaas Nitto Santapaola uit Catania een altaartje, een mariabeeld en een bijbel in zijn schuilplaats.

Michele Greco las in de gevangenis urenlang in de bijbel. En een beruchte mafiamoordenaar, Gigino Lavardera, ging altijd te biecht voordat hij een moordaanslag ging plegen.

“Ze kunnen christenen als geiten de keel doorsnijden, ze kunnen kinderen oplossen in een bad met zuur, ze kunnen mensen wurgen en hun lijken op de zeebodem werpen, en daarna bidden,” schreef La Repubblica. Filippo Marchese was misschien wel de wreedste moordenaar van Palermo. Nadat hij zijn slachtoffer had gemarteld, sloeg hij altijd een kruis, in de hoop op vergeving .