LUIDE MUZIEK

Was het een poging tot zelfmoord, een schreeuw om aandacht of 'een allergische reactie op antibiotica', zoals haar zaakwaarnemer Chris Owen aanvankelijk beweerde? Zeker is dat het Britse topmodel Naomi Campbell in de nacht van zaterdag op zondag in allerijl naar het ziekenhuis Nuestra Señora del Pino van Las Palmas vervoerd moest worden om haar maag leeg te laten pompen.

Campbell verbleef op het Canarische eiland samen met de Spaanse Flamenco-danser Jaoquín Cortés, die aldaar optrad met zijn dansspektakel Pasión Gitana (Zigeuner Passie).

Sinds zij eind vorig jaar bijeen werden gebracht voor een gezamenlijke fotosessie voor het damesblad Elle heten Cortés en Campbell een verhouding te hebben. Beide beroemdheden werden regelmatig in elkaars gezelschap aangetroffen. Maar hun samenzijn levert de nodige problemen op. Zo was Campbell in Madrid in tranen uitgebarsten, toen Cortés in plaats van samen met haar een nachtcafé met terras te openen, ging kijken naar een dansspektakel van zijn eveneens wereldwijd bekende collega Antonio Canales.

In het vijfsterrenhotel Santa Catalina in Las Palmas ging het pas echt mis. Niet alleen bleek Cortés een suite te hebben afgehuurd, terwijl Campbell zich tevreden moest stellen met een simpele kamer, maar ook kon het hele hotel meegenieten van een oorverdovende ruzie die om twee uur 's nachts tussen hen beiden uitbrak. “Ik werd wakker en hoorde een vrouw gillen dat ze zelfmoord ging plegen”, verklaarde hoteleigenaar Luis Montes. Het gealarmeerde hotelpersoneel trof Campbell in aanwezigheid van de danser aan, terwijl ze bezig was koffers, platen en papier op de grond te gooien. Veiligheidsbeambten grepen in toen het model dreigde het balkon af te springen.

De dag nadat Campbell naar het ziekenhuis was afgevoerd bezocht Joaquín Cortés het slachtoffer twee maal aan het het ziekenhuisbed. Campbell herstelde snel van haar ingreep. Begeleid door een peloton politie om de belangstellenden op afstand te houden, vertrok ze nog dezelfde avond met haar gevolg in een privé-vliegtuig naar Parijs. Cortés deed het model uitgeleide maar weigerde een verklaring af te leggen over de gebeurtenissen en danste zijn volgende voorstelling van zijn Pasión Gitana.

Campbell was maandagochtend alweer in Parijs paraat voor een fotosessie. Daar kreeg ze een volgende tegenslag te verwerken. Haar verzoek om op het Carlsberg Concert in Londen samen met de Amerikaanse popzanger Jon Bon Jovi het lied 'Don't you want baby' te mogen zingen was door de organisatoren afgewezen.

Over de nachtelijke ruzie met Cortés zei ze: “We hadden een romantisch etentje. Van ruzie was geen sprake, hooguit stond de muziek wat hard. Het is erg onwaarschijnlijk dat we ruzie hadden, omdat ik geen Spaans spreek en hij geen Engels. Ik heb veel ruzies in mijn leven gehad, maar geen een was het waard zelfmoord voor te plegen.”

Het model toonde zich zwaar teleurgesteld in de Spaanse pers die haar vermeende zelfmoord op de voorpagina de wereld in had gestuurd. “Ik heb een maagprobleem dat me erg veel pijn bezorgt”, zo verklaarde ze. Eerder dit jaar was haar in Londen ook al iets dergelijks overkomen. Toen verbleef ze twee dagen in een ziekenhuis voor blindedarmonderzoek, nadat ze op straat was overvallen door heftige krampen.

De Spaanse pers heeft inmiddels aan de hand van een gerechtelijk onderzoeksrapport de precieze maaginhoud vastgesteld. Dit maakte melding van twintig tabletten Alprazolam, een stevige tranquillizer. Maximaal toegestane dosis twee tot vier tabletten op een dag. Alleen tijdig ingrijpen heeft een coma voorkomen.

Geraadpleegde psychologen verklaarden het gedrag van Campbell als 'een schreeuw om aandacht aan het adres van Cortés'. De laatste werd na een optreden op Las Palmas maandag in een duur restaurant gezien in het gezelschap van een andere vriendin.