Franse zender begint kanaal in Nederland

MARSEILLE, 20 JUNI. In Nederland en België wordt volgend jaar een uitsluitend aan documentairefilms gewijd televisiekanaal geïntroduceerd, naar het voorbeeld van de Franse documentairezender 'Planète'. Dat heeft de programmadirecteur van de Franse zender, Michel Badinter, gisteren in Marseille verklaard tegenover deze krant.

De zender wordt gemodelleerd naar het Franse voorbeeld, maar zal geheel Nederlandstalig zijn en een eigen programmeringsbeleid kennen, aldus Badinter. “We willen niet, zoals het Amerikaanse Discovery, een in wezen Amerikaanse zender met teletekstondertiteling in het Nederlands doorgeven, vandaar de wat langere voorbereidingstijd”, aldus de programmadirecteur van het Franse Planète, dat per dag ongeveer 18 uur in de lucht is met documentaires in alle denkbare genres.

Tijdens het festival Vue sur les Docs in Marseille werd bekend dat Planète dit jaar nog versies lanceert in Duitsland, Wallonië en Italië. Een Spaanse versie bestaat al. Planète maakt deel uit van het in thematelevisiezenders gespecialiseerde bedrijf Multithématiques, een dochteronderneming van het Franse Canal+, dat eerder onder andere de op Nederland en Vlaanderen gerichte versies van de abonneezender Filmnet heeft overgenomen.

Planète stelt zich, aldus Badinter, nadrukkelijk ten doel in de landen waar een versie van de zender actief is een specifiek op die landen gerichte programmering te ontwikkelen, en zal dan ook in Nederland en Vlaanderen documentaires co-produceren of aankopen voordat zij gemaakt worden, met het recht van eerste uitzending. In eerste aanleg zal de zender zich echter vooral met de vertoning van bestaande films bezighouden. Die worden door Planète in Frankrijk aangekocht voor een bedrag van ongeveer 4000 gulden per uur, en in Italië, waar Planète in september aanstaande van start gaat, voor ongeveer 3000 gulden per uur. Omdat een film op Planète meerdere keren draait - per week worden volgens de formule ongeveer tien films voor het eerst vertoond - komen deze bedragen in theorie in de buurt van wat Nederlandse publieke omroepen voor documentaires betalen - afgezien van bijdragen van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepprodukties.

Eerder was bekend geworden dat ook het moederbedrijf Canal+ vanaf augustus, wanneer het bestaande Filmnet in de Benelux in Canal+ zal worden omgedoopt, naar de Benelux documentaires gaat uitzenden. Ingewijden spreken over zeven documentaires per week. Ook Canal+-Benelux is van zins een actief aankoop- en eventueel coproduktiebeleid te voeren.

De komst van Canal+ en Planète op de Nederlandse markt zal mogelijk ingrijpende gevolgen hebben voor de financiering van Nederlandse documentairefilms. Op het moment is die financiering bijna altijd afhankelijk van aankoop van de film door een van de Nederlandse publieke omroepen, die met elkaar niet concurreren in de financiële sfeer, maar door het zogenaamde claim-systeem. Overigens werkt Canal+ bij de financiering van documentaires in Frankrijk en België samen met publieke omroepen.

    • Raymond van den Boogaard