Defensief Brazilië in kwartfinales Copa

SANTA CRUZ, 20 JUNI. Brazilië speelde matig en soms zelfs ongewoon defensief, maar de wereldkampioen won gisteren in Bolivia ook zijn derde wedstrijd om de Copa America, het voetbalkampioenschap van Zuid-Amerika. Door een 2-0 overwinning op Colombia eindigde Brazilië met drie zeges als eerste in groep C en mag het in Santa Cruz blijven voor de kwartfinale tegen Paraguay. Opvallendste afwezige bij de laatste acht is regerend kampioen Uruguay.

Aanvoerder Dunga opende de score voor Brazilië na elf minuten met een laag schot van dertig meter. Edmundo, zes minuten in het veld als invaller voor Ronaldo, besliste de partij in de 67ste minuut nadat een inzet van Romario was afgeketst. Colombia had het grootste deel van de wedstrijd een overwicht, maar wist dat niet in de score tot uitdrukking te brengen. In hun drie groepsduels behaalden de Colombianen slechts drie punten, maar ze wisten zich toch als één van de twee beste nummers drie voor de kwartfinales te plaatsen. Ook Uruguay telde drie punten, maar Colombia mocht verder op grond van het aantal gemaakte doelpunten: 5-5 om 2-2. Colombia treft in de kwartfinales gastland Bolivia.

De veel geroemde Braziliaanse 'Ro-Ro-aanval' - Romario en Ronaldo - kon tegen de Colombianen nauwelijks indruk maken. Onder luid gefluit van de Braziliaanse fans haalde bondscoach Zagallo Ronaldo na een uur naar de kant. De spits spoedde zich rechtstreeks naar de kleedkamer, net als Romario eerder had gedaan in het duel tegen Costa Rica. “Niemand is onvervangbaar”, aldus Zagallo na afloop. “Effectiviteit in voetbal is af te meten aan het aantal overwinningen”, wimpelde hij de kritiek van de Braziliaanse supporters af.

In de andere wedstrijd van gisteren speelde Mexico onverdiend gelijk tegen Costa Rica: 1-1. Luis Hernandez scoorde voor Mexico uit een strafschop. Alle vijf doelpunten van de Mexicanen tijdens de Copa zijn gescoord door Hernandez. Zijn laatste treffer was de 2000ste in de geschiedenis van het toernooi om het kampioenschap van Zuid-Amerika. (Reuter)