'Yad Vashem' uitgebreid

JERUZALEM, 19 JUNI. Architectenbureau Moshe Safdie and Associatiates uit Boston, Toronto en Jeruzalem gaat het Yad Vashem Holocaust Museum in Jeruzalem voor 90 miljoen gulden verbouwen. Het bureau dong samen met Avraham Yaski Architects (Tel Aviv) en Jack Diamond (Toronto) mee in de ontwerpwedstrijd, die het museum had uitgeschreven. De verbouwing zal in 2000 voltooid worden.

Volgens het winnende ontwerp zal het museum vijf keer zo groot worden. Het wordt uitgebreid met een historisch museum met wisselende tentoonstellingen, een kunstmuseum en een namengallerij. Onder het museum komt een parkeergarage. Drie zuilen van ieder 3 bij 3 meter die een tralie-achtig dak ondersteunen, vormen de ingang van het nieuwe museumcomplex, waarin tevens een restaurant en een museumwinkel komen. Een stalen brug zal het nieuwe entreegebouw verbinden met het historisch museum. Architectenbureau Moshe Safdie heeft onder meer het museum voor Schone Kunsten in Montreal en The National Gallery in Ottawa ontworpen. Het Yad Vashem Museum trekt jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen bezoekers.