Wibier in Rosmalen naar kwartfinales

ROTTERDAM, 19 JUNI. Wimbledon is niet heilig voor Fernon Wibier. De 26-jarige tennisser uit Dedemsvaart liet de kwalificaties voor het grandslamtoernooi in Londen aan zich voorbijgaan en gaf de voorkeur aan het grastoernooi in Rosmalen. Op het Autotron bereikte de qualifier gisteren de kwartfinales door een overwinning op de als zesde geplaatste Zweed Magnus Gustafsson, 7-6 en 7-6.

Met zijn overwinning verdiende Wibier ruim 25.000 gulden en zoveel ATP-punten dat hij op de wereldranglijst van 160 naar rond de 130 klom, zijn hoogste klassering ooit. “Een sportieve en financiële klapper”, grijnsde hij gisteren na afloop. “Blij dat ik Wimbledon heb laten schieten.”

Ook Miriam Oremans drong tot de laatste acht. De 24-jarige Brabantse versloeg Magdalena Maleeva, vorig jaar nog de nummer vier van de wereld: 6-4 en 7-5. In de volgende ronde stuit Oremans op de als vierde geplaatste Slowaakse Karina Habsudova. Kristie Boogert werd gisteren uitgeschakeld in de tweede ronde. De Nederlandse, net hersteld van de ziekte van Pfeiffer, verloor van de Belgische Dominique van Roost, 2-6, 6-3 en 6-4.

Gustafsson stelde zwaar teleur tegen Wibier. Vooral de opslag van de Zweed, de nummer 30 van de wereld, haperde voortdurend. Hij sloeg tien dubbele fouten en moest twaalf breekpunten toestaan. In de tiebreaks ging hij twee keer ten onder, 7-5 en 7-3.

Voor Wibier kan de week al niet meer stuk. Ook als hij vandaag slaagt voor zijn marketing-examen in Utrecht. De studie was overigens niet de belangrijkste reden om zich niet in te schrijven voor het kwalificatietoernooi van Wimbledon. “Rosmalen is dichterbij huis. En financieel aantrekkelijker”, vond hij.

Wibier is aan de winnende hand sinds hij zich na de US Open van 1995 aansloot bij Richard Krajicek en diens coach Rohan Goetzke. “Voor mijn gevoel verleg ik het laatste jaar weer mijn grenzen”, aldus Wibier. “Ik wil naar de tophonderd maar bivakkeer al jaren rond de 150. Sinds ik met Krajicek train, gaat het de goede kant weer op. Ik leer veel van hem.”

Brenda Schultz-McCarthy bereikte de kwartfinales van het grastoernooi in het Engelse Eastbourne. De als achtste geplaatste Nederlandse won in drie sets van de Italiaanse Silvia Farina, 4-6, 6-1 en 6-2. Beiden spelen volgende week in de eerste ronde van Wimbledon opnieuw tegen elkaar. Iva Majoli werd uitgeschakeld in de tweede ronde door Natasja Zvereva (6-2 en 7-5). De 19-jarige Kroatische winnares van Roland Garros was woedend op de organisatie omdat ze op een bijbaan moest spelen. “Zelfs als mijn hond de Open Franse titel had gewonnen, had die hier op de belangrijkste baan moeten staan”, aldus Majoli.