Voorkeur; Muziek

HOLLAND FESTIVAL De uitvoering van het complete oeuvre van Matthijs Vermeulen wordt 25 juni voortgezet in het Amsterdamse Concertgebouw. Om 19u klinken in de Kleine Zaal de Première sonate pour violoncelle et piano en Les filles du roi d'Espagne, uitgevoerd door cellist Hans Woudenberg, pianiste Marja Bon en mezzosopraan Irene Maessen. Om 20u15 speelt in de Grote Zaal het Residentie Orkest olv Gennady Rozhdestvensky de Tweede symfonie van Vermeulen, omlijst door de symfonieën nrs 79 en 87 van Haydn en de Tweede symfonie van Karol Szymanowsky.

Voor de uitvoering opera Cardillac van Hindemith, 21 juni 14u in het Amsterdamse Concertgebouw, zijn alle kaarten uitverkocht.

XENAKIS De 75ste verjaardag van de componist Iannis Xenakis wordt van 20 juni t/m 12 juli herdacht tijdens het Festival Nieuwe Muziek in Middelburg. De componist, die op 29 mei jarig was en de afgelopen jaren meermalen aanwezig was op het Middelburgse festival, is er nu vanwege zijn suikerziekte zelf niet bij. Het Xenakis Ensemble olv Diego Masson opent het festival op 20 juni 19u30 in de Kloveniersdoelen met de uitvoering van Dmaathen, Keren en Aakanthos van Xenakis en de première van de Mbalach Suite van Jan Kuiper, gecomponeerd in opdracht van het festival. 21 en 22 juni 20u30 wordt het festival voortgezet met Xenakisconcerten in de Grote Kerk in Veere, na inleidingen die om 19u30 beginnen.

OPERABEURS De eerste Nederlandse Operabeurs wordt 22 juni van 11-17u gehouden in de Vondelkerk, Vondelstraat 120 Amsterdam, in en rond het nabijgelegen Nederlands Filmmuseum, in het Vondelpark en in het daaronder gesitueerde café Vertigo, waar Opera Pietje tot 19u doorgaat met zijn operadisco. Op de beurs, die wordt geopend door Cristina Deutekom, wordt veel gezongen en presenteren zich de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera, Opera Zuid, de Vlaamse Opera, vriendenverenigingen en producenten. In het Filmmuseum worden vanaf 13u operafilms gedraaid, waarvoor men vanaf 12u30 gratis kaarten kan afhalen in het Filmmuseum.

OEROL FESTIVAL Wereldmuziek op een heel klein eiland, gebracht door o.a. Vershki da Koreshki (Rusland/ Tuva/ Senegal), Kangaroo Moon en Dr Didg (beide Australië) en Portugaises (Frankrijk). 19 t/m 21 juni Terschelling.

ROOF Vier rasimprovisators zonder dak boven het hoofd: vocalist Phil Minton, cellist Tom Cora, 'bitarist' Luc Ex en slagwerker Michael Vatcher. 21 juni BIMhuis Amsterdam, 22 juni De Effenaar Eindhoven.

WALKABOUTS Moordballades met strijkkwartet. 20 juni Paradiso, Amsterdam.

RADIOHEAD Er moet heel wat gebeuren, wil er dit jaar nog een beter popalbum verschijnen dan 'OK Computer' van de Engelse groep Radiohead. Sloom en geïnspireerd, melancholiek en indringend, ook zonder de hit 'Creep' die niet langer op het repertoire staat. 24 juni Vredenburg, Utrecht.