Voorkeur; Galerie

CHINA 'Another Long March' geeft in de voormalige Chassé Kazerne in Breda een opmerkelijke overzicht van hedendaagse kunst uit China. Installaties en videopresentaties van achttien door Marianne Brouwer (conservator Kröller-Müller Museum) en Chris Driessen (curator Stichting Fundament) uitgenodigde kunstenaars staan vol van taboe- (seks en politiek) doorbrekende boodschappen. Buiten galmt Chinese militaire muziek over het excercitieterrein; in de officiersmess is een prachtige cd-rom te zien van Feng Mengbo (Peking, 1966) over de geschiedenis van zijn familie; een soort Wilde Zwanen in beeld. T/m 3 aug in Chassé Kazerne, Keizerstraat, Breda. Di t/m za 10-17u.

DE STEEN VLIEGT - BEELDENDE VERKENNINGEN GEÏNSPIREERD DOOR SPINOZA In opdracht van het Spinozahuis, het Amsterdamse Fonds voor de kunsten en Arti et Amicitiae hebben zeven beeldende kunstenaars een werk gemaakt geïnspireerd door de denker Benedictus (Baruch) Spinoza of 'onderzocht' in welke mate zijn gedachten van invloed zijn geweest op hun oeuvre. Tom Claassen maakte een beeld met de haardos van Spinoza als inspiratiebron. Bijen vliegen af en aan (maar onzichtbaar voor de kijker) in de wandsculptuur - die een gat in de muur afdekt - van Ronald van Tienhoven. Verder: Jan Andriesse, Waldo Bien, Luciano Fabro, Thom Puckey, Lidwien van de Ven en Famke van Wijk. T/m 6 juli. Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Boek - tevens catalogus - ƒ 34,95 Di t/m vr 12-18u, za en zo 12-17u.

DAVID BADE Piepschuim, korenschoven, rubberlaarzen, zeil en tekeningen op groot formaat; de uit Curaçao afkomstige David Bade wiens ster snel is gerezen sinds de Prix de Rome 1993 (Couplet III; Biënnale Venetië) heeft de ruimte van Archipel zowel letterlijk als figuurlijk vrijwel propvol gestouwd. Kubieke meters piepschuim heeft hij bewerkt met verf en vuur; in lappen zeil heeft hij gegutst. Zijn tekeningen met veel open monden, vuisten en stijve pikken, staan vol teksten met verwijzingen naar brandende kwesties van sociaal-politieke aard. Zijn ongetemde jongenstentoonstelling oogt vers en ruikt nog naar fixeer. T/m 29 juni. Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

WAGEMANS In een statig pand (een grietenijhuis: lokaal bestuur) aan de Hoofdstraat van het Friese Beesterzwaag is eerder dit jaar kunstruimte Wagemans geopend. Fred Wagemans (voormalig hoofdconservator van het inmiddels gesloten Museum Fodor in Amsterdam) toont tekeningen en grafisch werk van de Denen Kirsten Justesen, Jacob Kolding en schilderijen van Henk Fakkeldij. Bij de Denen komt een generatieverschil in beeld; het werk van Kirsten Justesen (1943) is gemaakt in de jaren zeventig. In rasterstructuren verwerkt zij beelden met feministische thematiek; een theedoek en een baby in een pan. Kolding toont zich erfgenaam van de jaren zeventig. In een klare lijn stijl legt hij het leven vast van alternatief Kopenhagen: gekleurde flats, demonstrerende vrouwen en draaitafels met koptelefoons. Van Fakkeldij hangen theatrale, bitterzoete schilderijen. Op 28 juni opent 'Met hartelijke groet' een kunstproject van Louwrien Wijers i.s.m. centra voor gehandicaptenzorg in Beesterzwaag en een beeldententoonstelling met Jan Maaskant, Simcha Roodenburg, Herbert Nouwens, Dick Postema en Eja Siepman van den Berg. T/m 22 juni. Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, Beesterzwaag (Fr). Do t/m zo 13-18u.

LOS ANGELES EN SAN FRANCISCO Het Californië-gevoel van the Beach Boys of David Hockney is ver te zoeken in de tekeningententoonstelling van Meg Cranston, Paul McCarthy, Barry McGee, Raymond Pettibon en Jason Rhoades. Hier heersen cultuurpessimisme en getormenteerde jeugdidylles. 'All we can do is to watch it fly' schreef Pettibon bij een tekening waarop we een baseball-speler zijn swing zien maken. T/m 25 juni. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

EN VERDER Kunstenaarsdromen oftewel de collectie Benno Premsela/ Friso Broeksma zestig werken op papier van Nederlandse kunstenaars als Ad Dekkers, Peter Struycken, Ben Akkerman, Melle, Carel Visser en Herman Gordijn en buitenlandse als Diter Roth, Francois Morellet en Toroni t/m 29 juni in het Exposorium van de Vrije Universiteit van Amsterdam; Arie Schippers t/m 22 juni Westergasfabriek in Gebouw 'Openbare Verlichting', Amsterdam; Rob Blok, Harald van Noordt, Teuny Tukker t/m 6 juli Galerie Maurits van de Laar in Den Haag; Teun Hocks t/m 28 juni bij Torch in Amsterdam; Elise Tak t/m 28 juni bij Bloom in Amsterdam.