Turkse premier biedt ontslag aan

ANKARA, 19 JUNI. De eerste moslim-fundamentalistische premier in de Turkse geschiedenis, Necmettin Erbakan, heeft gisteren na een regeerperiode van ruim elf maanden zijn onslag ingediend. Hij hoopt hiermee de weg vrij te maken voor zijn coalitiepartner, Tansu Çiller van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP), waarna de coalitie, aanvuld met een rechtse splinterpartij, kan worden voortgezet.

President Suleyman Demirel weigerde gisteren aan dit dictaat te voldoen. Hij overlegt vandaag eerst met de leiders van de oppositiepartijen. De uitslag van die besprekingen is bepalend voor de vraag of Çiller dan wel Yilmaz van de rechts-liberale Moederlandpartij, aartsvijand van de DYP, als eerste opdracht krijgt een nieuwe regering te vormen.

Het aftreden van Erbakan komt temidden van groeiend ongenoegen in seculiere kringen in Turkije, aangevoerd door de legerstaf, over de sluipende islamisering van het land. Sinds februari voeren de militairen, de traditionele beschermers van het wereldlijke karakter van Turkije, de druk op Erbakan op om de uitwassen van de politieke islam tegen te gaan. Erbakan was de eerste premier in Turkije die het aandurfde om het leger, dat sinds 1960 drie keer een militaire staatsgreep pleegde, openlijk te tarten.