SCHOENEN

Een pijnlijke achillespees, een enkel die tegen de schoenrand schuurt, een knellende voet - allemaal sportieve ongemakken die voorkomen kunnen worden. Het juiste paar schoenen vermindert de kans op blessures en verbetert de kwaliteit van het spel. Gympies hebben afgedaan.

Een goede schoen voldoet aan een aantal eigenschappen. Als de voeten tijdens het lopen de grond raken, worden ze belast met drie- tot viermaal het eigen lichaamsgewicht. De sportschoen moet ervoor zorgen dat die voetbelasting gedurende het spel tot een minimum beperkt blijft. Tijdens het tennissen ondergaan de voeten veel bruuske bewegingen. Een normale loopbeweging zorgt vooral voor een horizontale belasting; starten en stoppen (zijdelingse bewegingen) veroorzaken een verticale en horizontale druk. Bij de horizontale belasting is vooral de constructie en de buigzaamheid van de zool van groot belang. Bij de zijdelingse belasting spelen ook andere factoren een rol. Als de tennisser afremt, moet de uitgeoefende kracht op de voet zo veel mogelijk kunnen wegvloeien. Hierbij is het belangrijk te bedenken op welke ondergrond er gespeeld zal worden. Dat bepaalt het profiel van de zool. Iemand die op gravel tennist, is meer gebaat bij een middelgrof profiel dan iemand die op tapijt speelt. Daar is een gladde zool, die gemakkelijker glijdt, praktischer. Op kunstgras is eerder een licht noppenprofiel nodig. De speler die zo comfortabel mogelijk wil spelen, zal een schoen zoeken met weinig wrijving, met andere woorden: een schoen met een minder grof profiel. Wie loopt, belast zijn voeten met een kracht die het drie- tot viervoudige is van het eigen lichaamsgewicht. Als de zool slipt bij het neerkomen op een ondergrond van gravel, wordt deze kracht voor zo'n 70 procent gedempt. De meer prestatiegerichte speler die meteen wil kunnen remmen, starten en draaien, geeft de voorkeur aan een schoen met veel wrijving, wat meestal een vrij grof profiel betekent. Nadeel is, dat de voeten grote krachten moeten verwerken. Een schoen moet passen. Hierbij is het prijskaartje van weinig belang. Een schoen van honderd gulden kan als gegoten zitten, terwijl die van driehonderd gulden overal knelt. Vooral bij vrouwen komt het vaker voor dat de enkels tegen de uitsparing aan de bovenkant van de schoen duwen. Die is dan net iets te hoog of te laag en zorgt voor veel last. Inlegzolen worden bij de aankoop van tennisschoenen standaard niet aangeraden, maar kunnen voor bepaalde mensen wel van pas komen. Voor tachtig à negentig gulden is al een goed paar tennisschoenen te koop. Mensen die niet intensief tennissen, volstaan daarmee. In de hogere prijsklassen (tot drie-, vierhonderd gulden) zitten vooral schoenen die uit degelijker materiaal (met leer in plaats van kunststof) vervaardigd zijn en die meer comfort bieden. Ze hebben een hoogwaardiger demping (de stabiliteit van de schoen is beter), er is een betere versteviging aangebracht en de zool is slijtvaster met meer houvast. Voor een duurzaam onderhoud van de schoenen gelden twee gouden regels. Stop de schoenen niet in de wasmachine, maar reinig ze met een vochtige doek. En gebruik de schoenen bij voorkeur niet als vrijetijdschoeisel. Dan verslijten ze minder snel.

    • Eva Kongs