'Resultaten top belemmering voor uitbreiding EU'

PRAAG/BOEDAPEST, 19 JUNI. De magere resultaten van het Verdrag van Amsterdam vormen een belemmering voor de uitbreiding van de Europese Unie naar Midden- en Oost-Europa. Dat heeft de premier van Tsjechië, Václav Klaus, gisteren gezegd in een vraaggesprek met de Tsjechische radio en televisie.

“Ik denk dat iedereen verwachtte dat men het eens zou worden over (institutionele) hervormingen en dat men duidelijk zou zeggen wat men al enige tijd herhaalt, namelijk dat de onderhandelingen (met de aspirant-lidstaten over uitbreiding red.) zes maanden na deze top beginnen”, aldus Klaus.

De Intergouvernementele Conferentie (IGC), die gistermorgen in Amsterdam met een verdrag werd afgerond, was mede bedoeld ter voorbereiding van de uitbreiding van de Unie. Het bestuur van de Unie moet slagvaardiger worden, zo is de consensus onder de huidige vijftien lidstaten, omdat er anders na de uitbreiding nauwelijks meer besluiten kunnen worden genomen. Maar juist op het gebied van de institutionele hervorming is er weinig vooruitgang geboekt. Tsjechië, Polen en Hongarije worden algemeen gezien als de aspirant-lidstaten die het eerst voor toetreding in aanmerking komen.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, László Kóvacs, zei gisteren in een eerste reactie tevreden te zijn over 'Amsterdam'. Kóvacs zei dat hij zich niet al te veel zorgen maakt over het gebrek aan besluiten over de institutionele hervorming van de Unie. “Als dit geen belemmering vormt voor de uitbreiding hebben wij er geen probleem mee dat ze wachten met sommige besluiten totdat wij lid zijn, omdat wij dan ook invloed kunnen uitoefenen.”

Een Bulgaarse regeringsfunctionaris zei gisteren uitstel van de toetreding van Midden- en Oost-Europese landen als gevolg van 'Amsterdam' niet te vrezen omdat dat Bulgarije meer tijd geeft zich voor te bereiden op het lidmaatschap. Algemeen wordt er van uitgegaan dat Bulgarije geen deel zal uitmaken van de groep die begin volgende eeuw lid van de EU zou moeten worden. (Reuter, AFP)