'Overgave' Pol Pot sceptisch ontvangen

PHNOM PENH, 19 JUNI. Pol Pot, de beruchte leider van de Rode Khmer, heeft zich gisteren volgens de clandestiene Rode-Khmerradio in de jungle van Noord-Cambodja overgegeven. De radio gaf geen verdere bijzonderheden. Het bericht is bevestigd door generaal Nhek Buncchay, de adjunct-chef staf van het leger, maar de twee co-premiers van het land hebben het met zeer grote behoedzaamheid ontvangen.

Buncchay zei dat Rode Khmer-rebellen, die zich vorige week massaal tegen hun leider keerden, Pol Pot voor een internationaal tribunaal zullen brengen. Hij gaf aan dat Pol Pot, die volgens diverse bronnen sinds vorige week op de vlucht was, waarschijnlijk verplicht was zich over te geven, omdat hij geen voedsel en medicijnen had. De vrouw van Pol Pot en een handvol anderen zouden zich ook hebben overgegeven.

“Een nieuw tijdperk is begonnen”, meldde gisteren de Rode-Kmerradio, die enkele dagen uit de ether was gebleven. De radio verzekerde dat de Rode Khmer na deze “overwinning” geweldloos wil blijven voortbestaan en dat de rebellen voortaan het internationaal recht zullen respecteren.

Pol Pot, die al 17 jaar niet meer is gezien, is de hoofdverantwoordelijke voor de volkerenmoord in Cambodja aan het einde van in de jaren '70. Tijdens zijn regime werden twee miljoen Cambodjanen vermoord. De zieke leider sloeg vorige week met circa 200 aanhangers op de vlucht nadat hij zijn vroegere minister van Defensie Son Sen had laten vermoorden. Son Sen voerde vredesgesprekken met de regering. Pol Pot is daar een fervent tegenstander van.

Eerste co-premier prins Norodom Ranariddh, wiens partij de onderhandelingen met de Rode Khmer was begonnen, maande vanochtend tot voorzichtigheid: “Op dit moment is niets duidelijk”. Volgens hem is zelfs niet zeker of Pol Pot nog wel in leven is. Ranariddhs rivaal en co-premier Hun Sen sprak van “een spel dat ze spelen en warin we niet kunnen geloven (..) Ik denk dat dit spel is georganiseerd door Pol Pot zelf.” Een medestander van Hun Sen meende dat het bericht van de radio slecht was vertaald, en dat de Rode-Khmerradio in feite had gemeld dat Pol Pot “zijn fouten had ingezien”. (AFP, Reuter)