Noor Holsboer: Van 't Hek is slechte coach

BUNNIK, 19 JUNI. Hockeyster Noor Holsboer heeft fel gereageerd op de verbanning uit de nationale hockeyselectie door bondscoach Tom van 't Hek. Volgens Holsboer schiet de kennis van Van 't Hek tekort. “Zijn analytische en communicatieve vermogens zijn onvoldoende voor een coach op het hoogste niveau”, aldus de 146-voudig international.

“In het veld weet niemand wat hij bedoelt. Hij roept maar wat. 'We moeten hockeyen' en 'We moeten naar voren', dat soort teksten”, aldus Holsboer.

Bondscoach Tom van 't Hek maakte gisteren bekend dat hij Holsboer dinsdag uit de nationale selectie had verwijderd. De positie van de 29-jarige verdedigster van landskampioen HGC was volgens Van 't Hek onhoudbaar geworden. Holsboer zou onlangs gepoogd hebben om de bondscoach met behulp van het bondsbestuur en enkele mede-speelsters af te zetten. “Een aanval onder de gordel”, sprak Van 't Hek op het bondsbureau in Bunnik. “In een groepsproces heeft iedereen te maken met grenzen. Die grenzen zijn ver overschreden.”

Holsboer ontkent de aantijgingen. De routinier beweert de afgelopen maanden slechts oog te hebben gehad voor de belangen van de nationale ploeg. “Ik heb mijn nek uitgestoken in het belang van het Nederlandse hockey, niet omdat ik daar zelf beter van zou worden. Anderen durfden niet, daarom ben ik naar het bondsbestuur gegaan”, zegt Holsboer die zich erop beroept haar onvrede lange tijd binnenskamers te hebben gehouden. “Ik heb niemand willen beschadigen en heb altijd gestreefd naar een open discussie.” Van 't Hek is volgens Holsboer volstrekt incapabel. “Die bronzen medaille in Atlanta bijvoorbeeld was niet dankzij Van 't Hek maar ondanks Van 't Hek.”

Na de Olympische Spelen in Atlanta sprak de hockeyster in een vertrouwelijk gesprek met Van 't Hek haar ongenoegen uit over zijn functioneren. Tot een vergelijk kwam het niet. Besloten werd om de samenwerking voort te zetten met respect voor elkaars kwaliteiten. Later deed Holsboer haar beklag bij de commissie tophockey van de hockeybond. “Het is mijn goed recht om naar het bondsbestuur te stappen zodra de bondscoach niet functioneert.”

Van 't Hek beschouwde die laatste stap als een onverhoedse aanval op zijn positie. “Een poging om aan mijn benen te zagen. Haar kwaliteiten als hockeyster staan buiten discussie, maar in dit geval gaat het teambelang duidelijk boven het individuele belang”, aldus Van 't Hek die bezig is aan zijn derde jaar als bondscoach van de vrouwenploeg. Zondag barstte voor Van 't Hek de bom toen Holsboer bij de manneninterland Nederland-Pakistan in Amstelveen een laatste poging deed om aanvoerster Carole Thate in haar plannen te betrekken.

Van 't Hek liet gisteren doorschemeren dat Holsboers kansen op een uitverkiezing voor de WK van volgend jaar in eigen land verkeken zijn. Zelf liet de verdedigster weten geen genoegen te nemen met een gedwongen vertrek. “Op deze manier wil en zal ik geen afscheid nemen van het internationale hockey. Daarvoor is de sport mij te lief”, aldus Holsboer die onlangs bij de Champions Trophy in Berlijn ontbrak wegens een knieblessure.

Behalve Holsboer werden ook Nicole Koolen (HGC), Wendy Fortuin (Amsterdam) en keepster Stella de Heij (Kampong) verwijderd uit de nationale selectie die over anderhalve week begint aan een zeslandentoernooi in Zuid-Korea. Het drietal heeft in de ogen van Van 't Hek het afgelopen jaar te weinig vooruitgang geboekt. De opengevallen plaatsen worden ingenomen door Margje Teeuwen, Mijntje Donners (beiden Den Bosch), keepster Clarinda Sinnige (Amsterdam) en Minke Smabers (Laren). Teeuwen en Donners keren terug na een blessure, Sinnige en Smabers debuteren.

    • Mark Hoogstad