NEC weet nog niet of het kan lachen

Na de 3-0 zege op directe concurrent Go Ahead Eagles weet NEC nog niet of het kan juichen of huilen. Tegen Cambuur moet de Nijmeegse club zaterdag het verblijf in de eredivisie veilig stellen.

NIJMEGEN, 19 JUNI. Wie de vader en zijn zoon voor de wedstrijd naar het stadion zag lopen, moest denken aan de toestand van hun club. De man met een rood-groene sjaal om, de jongen niet; zij aan zij schuifelden ze geruisloos over het bospad en ze keken niet vrolijk. Was dat symbolisch voor NEC?

De Nijmeegse club vocht gisteravond na een bewogen seizoen voor zijn laatste kans in de nacompetitie. De nummer zeventien van de eredivisie moest van concurrent Go Ahead Eagles winnen om niet al meteen te hoeven afdalen naar de eerste divisie. Liefst 13.221 toeschouwers waren er gekomen, maar toch was het lange tijd heel stil in De Goffert. De sfeer was afwachtend, angstig als de supporters waren voor de fatale klap.

Hoe anders was het allemaal na de dikverdiende 3-0 zege op de slap spelende tegenstander. Ineens stonden beide clubs in groep B weer gelijk in punten. Winnaar NEC werd uitgebreid bejubeld en voor het stadion maakte een grote groep baldadige Nijmeegse aanhangers de spelers van Go Ahead tijdens hun aftocht naar de bus voor losers uit. Maar binnen temperde trainer Leen Looyen het feestelijke optimisme. “Het kan ook best dat we zaterdagnacht hier huilend terugkomen.”

Looyen had gelijk. Het doelsaldo van NEC (+10) is veel beter dan dat Go Ahead (+5), maar NEC heeft op papier een veel zwaardere laatste wedstrijd. NEC moet zaterdag op bezoek bij Cambuur en Go Ahead ontvangt VVV. En Looyen weet hoe dat kan aflopen. NEC won vorige week zelf met 6-0 van het uitgebluste VVV en het verschil had nog veel groter kunnen zijn. Aanvankelijk zei Looyen dat hij geen telefoontje naar zijn collega in Venlo, Van Stee, zou plegen om hem op zijn sportieve plicht te wijzen. Maar later aarzelde de NEC-trainer toch. “Misschien moet ik het wel doen. Ik weet dat ze bij VVV niet om winstpremies spelen. Dat is niet gunstig.”

De interim-trainer constateerde wel dat NEC voor het eerst in deze nacompetitie de kansen in eigen handen heeft. Dat is echter ook maar betrekkelijk. Want mocht NEC zaterdag bij Cambuur bijvoorbeeld een keurige 2-0 overwinning behalen, dan kan Go Ahead er in de vertrouwde Adelaarshorst misschien wel zeven of acht inschoppen tegen VVV. Looyen: “Wij hebben vanavond bewezen dat we het meeste voetbalvermogen in huis hebben, maar dat zegt niet alles. Daarom is voetbal de oneerlijkste sport op de wereld.”

Looyen vindt, zo vertelde hij gisteravond, dat de reglementen van de nacompetitie op een aantal punten veranderd moeten worden. Zo is het volgens hem eerlijker om bij gelijk eindigen van twee of meer ploegen niet het doelsaldo van alle wedstrijden te tellen, maar de onderlinge resultaten. Voor zo'n regelwijziging is het dit seizoen te laat, maar Looyen keek alweer vooruit. Het is ook niet ondenkbaar dat de Nijmeegse club volgend jaar in dezelfde situatie komt te verkeren. Dat is het lot van het huidige NEC. De club werkt met een van de laagste begrotingen in de eredivisie en vaak komt dat in de stand op de ranglijst tot uitdrukking.

Zakenman Hans van Delft werd in april de nieuwe voorzitter met de mooie taak om die begroting te verdubbelen. Bij NEC zijn ze hoopvol gestemd. “Hij is een van de grootste mensen van Nijmegen en die trekt weer andere grote mensen aan”, zegt Looyen. Daar is nu het wachten op. Maar voorlopig heeft NEC zelfs nog geen shirtsponsor voor komend seizoen. Dus is er weinig mogelijk op de transfermarkt. Vooralsnog lijkt de ploeg - Jimmy Calderwood wordt de nieuwe trainer - alleen maar zwakker te worden. De Fin Sumiala, gisteren goed voor een doelpunt en een beslissende voorzet, vertrekt naar FC Twente en voor de kopsterke Langerak, die tegen Go Ahead de tweede treffer maakte, is serieuze interesse.

Iedereen bij NEC begrijpt dat het onder deze omstandigheden niet altijd goed kan blijven gaan. Als de ploeg zaterdag het eredivisieschap veilig weet te stellen, gebeurt dat voor de tweede achtereenvolgende keer via de nacompetitie. Wel was het positief dat er tegen Go Ahead ruim 13.000 toeschouwers kwamen opdagen. Dat zou potentiële sponsors gunstig kunnen stemmen. “Nijmegen is meer een voetbalstad dan Arnhem”, weet Sije Visser, het bestuurslid technische zaken en jarenlang zelf speler. “Als het er echt om gaat, dan komen de mensen hier wel.”

Zelfs Looyen had niet op zo veel belangstelling gerekend. Hij is bezig aan zijn twaalfde seizoen als trainer van NEC. Hij degradeerde nooit eerder met de Nijmeegse club. En nu lijkt hij weer succes te hebben. “Natuurlijk vind ik dat leuk. Iedereen heeft een ego.”

Toch zijn er gemengde gevoelens, zegt hij. Dat komt omdat Looyen technische directeur van NEC is en het trainerschap er sinds maart na het ontslag van Wim Koevermans slechts bij doet. “Ik was mede verantwoordelijk voor het aanstellen van de trainer en dus was ik er niet blij mee dat het misliep. Ik hoop ook nooit meer trainer van NEC te hoeven worden. Ik wil nog weleens ergens een paar jaar trainen, maar niet meer bij NEC.”