Michael Laudrup (33) hoopt bij Ajax op afscheid in stijl

ROTTERDAM, 19 JUNI. Michael Laudrup speelt komend seizoen voor Ajax. De Amsterdamse voetbalclub bereikte gisteren overeenstemming met de Deense international. Laudrups broer Brian, die ook in de belangstelling stond van Ajax, besloot vorige week om zijn contract bij Glasgow Rangers uit te dienen. De oudste van de twee voetbalbroers tekent een éénjarig contract met een optie voor een tweede seizoen.

De 33-jarige Laudrup komt vandaag naar Nederland voor een medische keuring en de ondertekening van de verbintenis. De international gaat in Amsterdam werken onder leiding van zijn landgenoot Morten Olsen, met wie hij halverwege de jaren tachtig nog samenspeelde in de nationale ploeg.

Ajax had Michael en Brian Laudrup willen herenigen. Hoewel de jongste zich eerder deze maand zeer positief over de club uitliet, koos hij uiteindelijk voor een langer verblijf bij de Schotse landskampioen Glasgow Rangers. Michael hoopt na contracten bij Bröndby Kopenhagen, Juventus (waarvan een jaar uitgeleend aan Lazio Roma), Barcelona en Real Madrid zijn carrière bij Ajax in stijl af te sluiten.

De spelbepalende middenvelder, die zijn interlandloopbaan heeft verlengd tot en met het WK van 1998, heeft een indrukwekkende erelijst opgebouwd met onder meer vijf Spaanse landstitels bij Barcelona en Real Madrid en de Europa Cup voor landskampioenen met Barcelona in 1992. Zijn grootste successen beleefde hij bij Barcelona. Na een meningsverschil met trainer Johan Cruijff vertrok hij in 1994 naar aartsrivaal Real Madrid.

Het afgelopen seizoen kwam Laudrup uit voor de Japanse club Vissel Kobe. Het niveau in de J-League viel hem tegen. “Ik heb wel wat rust gevonden na de hectische periode in Spanje”, aldus Laudrup. “Maar qua voetbal had ik meer verwacht. Bij een keuze van een nieuwe club kijk ik niet naar prestige of geld, maar alleen naar de speelstijl. Ik wil weer van de bal genieten.”

Volgens trainer Olsen moet Laudrup de leider van de jonge ploeg worden. “Vooral gezien zijn ervaring en inzicht is hij heel belangrijk voor een jong team”, sprak Olsen. “Mentaal is hij ook zeer sterk en zijn fysieke gesteldheid is prima in orde.”

Het enthousiasme bij Olsen groeit om bij Ajax aan de slag te gaan. “Het is heerlijk met goeie spelers te kunnen werken.” De coach verwacht dat Laudrup zich moeiteloos aan de speelstijl van Ajax zal aanpassen. “In zijn vijf jaar bij Barcelona heeft hij ook in dit systeem gevoetbald.”

Na McCarthy, Sibon, Gorré, Ledezma, Oliseh en Sier is Laudrup de zevende aankoop van Ajax. Olsen hoopt nog een aantal spelers aan de selectie te kunnen toevoegen. “Volgende week denken we in elk geval nog iemand te presenteren”.