'Leuk topje niet passend op school'

ROOSENDAAL, 19 JUNI. De schoolleiding van het Norbertuscollege in Roosendaal heeft deze week posters opgehangen op school om vrouwelijke leerlingen te ontmoedigen 'uitdagende topjes' te dragen in de klas. 'Een topje?

Leuk in 't zwembad, prima op vakantie, uitdagend in de disco. Maar niet decent genoeg voor de schoolbank!' staat er op de posters. “We trekken op school een grens, omdat we vinden dat niet àlles 'moet kunnen' tegenwoordig”, aldus conrector H. Steendijk. Volgens hem raken jongens tijdens de les afgeleid door de bikini-achtige topjes die een aantal dertien- tot zestienjarige meisjes bij mooi weer draagt. “Ze tikken tegen de piercing in de navel van de meisjes en maken opmerkingen, ook meisjes doen dat.” Hij onderstreept dat leraren die de topjes hinderlijk vinden, dat niet vinden omdat zij er zèlf opgewonden van raken. “Ze klagen over de onrust in de klas.”

Steenwijk beschrijft de school als “katholiek, maar liberaal” en hij wijst erop dat de leerlingen elders vooral moeten dragen wat ze willen. “Maar op school is dit soort zwembadachtige kleding niet passend.”

De reacties van veel leerlingen op de posters - die geen verbod inhouden maar een ontmoediging - luidde: “Maar wij zijn toch klant van de school?” Steenwijk: “Dat mag zo zijn, maar er zijn ook kwaliteitsrestaurants waar bepaalde kledingvoorschriften gelden.” Sinds de campagne zijn er op school geen bikini-topjes meer gesignaleerd.