Kwekerijdagen in Bingerden; Paradijs voor plantengekken

Internationale Kwekerijdagen Bingerden 1997. Vr 20 juni van 13-18u, za 21 en zo 22 van 10-18u. Toegang ƒ 15 p.p. kinderen tot 9 jaar gratis. Op 2 en 3 augustus zijn er Open Dagen op Bingerden die in het teken staan van de moestuin.

Bingerden ligt ten oosten van Arnhem, even buiten Angerlo aan de weg van Westervoort naar Doesburg. Vanaf de A12 afslag 29 Zevenaar-Didam, richting Doesburg rijden. Adres: Bingerdenseweg 21. Met het openbaar vervoer vanaf station Arnhem bus 27, halte gemeentehuis Angerlo, oprijlaan aflopen.

Als we de tuinlozen elimineren, evenals de terraszitters die met ingenieuze apparatuur alles wat naar groen neigt te lijf gaan, blijven er globaal twee typen tuinmensen over. De ene neemt genoegen met een winkelkar vol vrolijke planten uit de dichtstbijzijnde trendy tuinsuper, de andere maakt een diepgaande studie naar groeivoorwaarden, plantencombinaties en variëteiten, om na weken, soms maanden van inspanning te blijven zitten met de vraag: waar vind ik die planten?

Er worden smoezen verzonnen voor dagtochten naar de verste uithoeken van Nederland - toevallig vlakbij die heel bijzondere kwekerij - en op weg naar de vakantiebestemming blijken bijna en route adressen te liggen die een kleine omweg rechtvaardigen.

De komende drie dagen kunnen deze 'plantengekken' in één klap vijftig bijzondere adressen bezoeken tijdens de internationale kwekerijdagen op Huis Bingerden bij Angerlo. Er komt een breed scala aan specialisten uit heel Europa: uit Duitsland onder meer Jorg Petrowsky (waterplanten) en de firma Zu Linden (Phloxen en Rodgersia's), uit Engeland Swanland nursery (Pelargoniums) en Botanic Nursery (planten voor kalkgrond). Enkele bekende Nederlandse kwekers die naar Bingerden komen zijn Piet Oudolf, Romke van de Kaa, Coen Jansen en Roger Bastin, een specialist in kruidenplanten die voor Bingerden dertig soorten salvia's uit zijn collectie heeft geselecteerd.

Initiatiefneemster Eugenie van Weeden ging zich pas in tuinieren verdiepen toen haar man in de jaren zeventig het landgoed erfde van zijn ouders. Inmiddels is het park met de bekende taxushagen prachtig gerestaureerd en heeft de moestuin (1 hectare groot) de vorm gekregen die ze in de 17de eeuw moet hebben gehad. De bezoekers kunnen tijdens de kwekerijdagen vrij rondwandelen over het landgoed en inspiratie opdoen voor nieuwe combinaties die in de borders zijn toegepast.

Veel planten uit het aanbod van de kwekers zijn terug te vinden in de tuinen van Bingerden, zoals de wereldberoemde irissen van Etablissements Cayeux. Dit Franse familiebedrijf uit de omgeving van Gien bestaat sinds 1892 en is uitgegroeid tot een kwekerij van 20 hectare. Het bedrijf neemt dertig van zijn beste irissen mee naar Bingerden.

Eugenie van Weeden ziet de moderne tuintrends met lede ogen aan: “Ik zie soms mensen massaal een Viburnum tinus aanschaffen, wetend dat die het volgend seizoen doodgevroren zal zijn. Bij grote tuincentra heeft nooit iemand tijd om goede voorlichting te geven.” Ook wil zij geen stands met nep-antiek en tafelkleden. Liever legt zij de nadruk op kwaliteit en kleinschaligheid. Op de lijst van deelnemers staan wel verkopers van 'verantwoord' tuinmeubilair (Bon Ton), ambachtelijk tuingereedschap (Sneeboer) en Whichford Pottery.

Last but not least: in de oranjerie van Huis Bingerden worden koffie, English Tea en sandwiches geserveerd.

    • Marion van Eeuwen