Kinderagenda

newMetropolis

Wie met de trein naar Amsterdam komt, kan er niet meer omheen: het newMetropolis. In dit opvallende, groene museum dat als de boeg van een schip op het water afstevent, is van alles te zien over de invloed van wetenschap en techniek op ons leven, maar er is vooral veel te dóen. Met name kinderen worden actief bij de tentoonstellingen betrokken. Het museum is in verschillende thema's onderverdeeld, zoals technologie, energie, wetenschap, de mens en 'interacties' (uitwisselingen). Bij elk thema zijn speciale onderdelen voor kinderen ingericht. Met behulp van computerspelletjes, een eigen internetsite ('De Perfecte Stad') en talloze doe-het-zelf activiteiten worden wetenschap en techniek inzichtelijk en aanschouwelijk gemaakt.

Heb je bijvoorbeeld wel eens een airbag opgeblazen? Een echte airbag blaast zichzelf in minder dan een seconde op. Doe dat maar eens na. En wie herkent de meeste geuren? De luchtjes van o.a. popcorn, gember, mest en boter zijn verzameld in een 'geurenbar'. Na het bestuderen van röntgenfoto's kun je zelf een gebroken been in elkaar zetten en door microscopen, in holle of bolle spiegels zie je de wereld heel anders dan je op het eerste gezicht zou denken. Wist je trouwens dat je zelfs met je linker- en je rechteroog vaak niet eens precies hetzelfde ziet? Wie iets te weten wil komen over de wereld van het geld moet meedoen met het financiële transactiespel. Want wie zei dat bankieren saai was? Met behulp van je entreebewijs, een magneetkaart, kun je handelen, investeren en proberen om zoveel mogelijk 'geld' te verdienen.

Op de derde verdieping is er voor de jongsten een kinderwereld ingericht, met spelletjes en activiteiten voor kinderen tot 7 jaar. Je kunt er zelf drop maken terwijl je vermoeide ouders uitrusten op een bankje, of in de huid kruipen van een geoloog, dokter, balletdanser of wetenschapper.

Terwijl de kinderen zich verkleden en daarna over een echte catwalk lopen, kunnen ze zichzelf op tv zien. Of ze brengen een bezoekje aan een doolhof vol geluids- en lichteffecten, ingericht als een echte jungle. Overdonderd door leeuwengebrul en vogelgeluiden kun je buiten het doolhof experimenteren met lenzen die de wereld laten zien door de ogen van een vogel of een mug. Ook is er een plek waar je een huis van bamboe kunt bouwen of weer afbreken, met speciaal voor kinderen ontworpen gereedschap.

*newMetropolis, science and technology center, zo t/m do 10-18u, vr, za 10-21u, entree ƒ 22,50, 4 t/m 16 jaar ƒ 15, avondkaart 17-21u ƒ 12,50, Oosterdok 2, Amsterdam, inl 020-5313233.

Pasar Malam Besar

Tijdens de Pasar Malam Besar krijgen kinderen dit jaar extra aandacht. Op de meeste wo, za en zo-middagen zijn er speciale kindervoorstellingen en workshops voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Zo vertelt Oma Totia Tarenskeen Indische verhalen over hoe één kantjil (een dwerghert) zes krokodillen te slim af was en worden er op 25 en 28 juni in het Wayang- en Bibittheater workshops vliegermaken en schimmentheater gegeven.

*Pasar Malam Besar, t/m 29 juni, dag 12-23 uur, vr, za 12-24u, zo 29 12-22u, entree ƒ 15, 2 t/m 11 jaar ƒ 6, Malieveld, Den Haag

Stoomgemaal in actie

Op zo 22 juni draait het 150 jaar oude stoomgemaal bij Halfweg op volle kracht. De met kolen gestookte stoomketel, de 500 pk stoommachine en de zes grote schepraderen (met een diameter van ruim 7 meter) malen dan 25.000 liter water per seconde weg. In dit woeste maalwater zullen wildwaterkanovaarders demonstraties geven. Voor kinderen zijn er een grabbelton, tekenwedstrijd en kinderfilms.

*Stoomgemaal in actie, MuseumStoomgemaal Halfweg, zo 22 juni 11-16, Haarlemmerstraat 4, Halfweg, inl 020-4974396

Kabbels en Jauwen

Bo en Bien zijn vriendinnen. Daarom maakt Bo voor Bien een geweldige verrassing: een zee met vijf vissen. En dan gaan ze natuurlijk met die zee spelen. Ze laten de vissen zeespelletjes doen. Maar hoe meer ze met de vissen spelen, hoe moeilijker de vriendschap wordt, want wie kent de vissen nu het best, Bo of Bien? De vissen trekken zich steeds minder aan van wat de twee vriendinnen willen, tot Fliep, de grote haai een van de andere vissen opeet. Is die Fliep nog wel te vertrouwen of mag hij niet meer meedoen? Theater Maatje Negentig geeft voor kinderen van 4 t/m 8 jaar op wo 25 juni om 15u tijdens Wilhelmina's Zomers in de circustent naast Hotel New York op de Wilhelminapier in Rotterdam een gratis voorstelling. Er is een prachtig zeedecor gemaakt met vuurtorens, scheepjes, rotsen en vissen met mooi gekleurde vinnen en bubbeltjesmuziek. Wel op tijd komen, want na 15u mag je er niet meer in.

*Wilhelmina's Zomers in de circustent naast Hotel New York, Wilhelminapier, Rotterdam (Kop van Zuid) op wo 25 juni om 15u. Inl 010-4119951.

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Kinderagenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam