Japanse ex-premier verlaat oppositiepartij

TOKIO, 19 JUNI. De vroegere Japanse premier Hosokawa, die in 1993 in een vlaag van hervormingsdrang in de Japanse politiek aan de macht kwam, heeft gisteren aangekondigd de Lagerhuisfractie van zijn partij, de oppositiepartij Shinshinto, te verlaten.

Het vertrek van Hosokawa is een verdere afkalving van de jonge Shinshinto die als tweede stroming in de Japanse politiek een alternatief had moeten bieden voor de dominante Liberaal-Democratische Partij (LDP).

Hosokawa maakte in 1993 met zijn coalitieregering een einde aan 38 jaar regeringsmacht van de LDP en beloofde een einde te maken aan de dominante, hechte band tussen politici, zakenleven en bureaucratie. Inmiddels heeft de LDP echter onder leiding van premier Hashimoto het pluche weer terugveroverd. Hosokawa zei gisteren dat hij eens rustig “de huidige politiek wil overdenken”. Hosokawa gaf verder geen concrete reden voor zijn vertrek maar algemeen wordt aangenomen dat onenigheid met Shinshinto-voorzitter Ozawa de reden is van het vertrek. Direct na de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar verlieten om deze reden al tien fractieleden de Shinshinto. Deze partij kwam drie jaar geleden voort uit de eerdere 'anti-LDP-coalitie', waarachter Ozawa de sterke man was. Twee jaar geleden eiste Ozawa als voorzitter het leiderschap op.

Ozawa begon zijn carrière ooit in de LDP en is net als de huidige LDP-premier Hashimoto afkomstig uit de 'kliek' rond wijlen premier Tanaka, die in de jaren zeventig moest aftreden omdat hij steekpenningen had aangenomen van vliegtuigbouwer Lockheed.