Jacobs viert lijfsbehoud van RKC in stilte

WAALWIJK, 19 JUNI. De trainer strompelde langs de zijlijn en nam de felicitaties ingetogen in ontvangst. Voor Bert Jacobs was de 6-0 overwinning van RKC op FC Zwolle geen bijzondere gebeurtenis. Na vele tegenslagen in het dagelijks leven - de trainer worstelde lange tijd met kaakkanker - toont hij zich tegenwoordig een relativerende trainer. De uitbundige taferelen in Waalwijk waren gisteravond niet aan hem besteed. Hij nam de volgende cijfers voor kennisgeving aan: 23 keer heeft hij een bescheiden provincieclub behoed voor degradatie.

RKC mag zondag met ruime cijfers van Emmen verliezen, om toch nog zeker te zijn van een nieuw seizoen in de eredivisie. De club van Jacobs stond een half jaar geleden nog troosteloos onderaan, maar heeft zich de laatste maanden redelijk hersteld. RKC bleek in de nacompetitie veel sterker dan de drie tegenstanders uit de eerste divisie. Reden voor Jacobs om één van zijn stokpaardjes te berijden.

“Laten we in vredesnaam dit soort taferelen uitbannen en de eerstedivisieclubs hun eigen competitie laten uitknokken. De verschillen zijn veel te groot en daar is niemand bij gebaat. Laten we gewoon terugkeren naar het oude systeem met twee clubs die degraderen en één club die rechtstreeks promoveert. Dan kunnen de periodekampioenen om een plaats in de eredivisie strijden.”

De 56-jarige oefenmeester weet waarover hij praat. Jarenlange aanstellingen bij FC Utrecht, Roda JC, Willem II, Sparta, Fortuna Sittard, Vitesse en RKC wisselde hij af met kortstondige verblijven in Hongkong en Spanje. Jacobs was alleen bij Volendam snel uitgekeken, hij vergat de eer aan zichzelf te houden.

Hij kreeg vorig seizoen ontslag en werd dit seizoen bij RKC aangesteld als vervanger van de ontslagen Cees van Kooten. Voor de tweede keer keerde hij terug in sportpark Olympia, hoewel hij tijdens zijn verblijf in het Spaanse Gijon nog had beloofd “nooit meer naar dat rangeerstation terug te keren”.

Vijf jaar later is de trainer een tikje milder of realistischer geworden en heeft de club zijn amateuristische imago afgezworen. RKC speelt zijn thuiswedstrijden dit seizoen in een heus stadion, voor acht miljoen gulden in vier maanden uit de grond gestampt. De tijd dat buitenlandse nieuwelingen na een paar dagen trainen zich ongeduldig afvroegen waar nu eigenlijk het echte stadion was, behoort definitief tot het verleden.

Gisteravond zongen 6.100 toeschouwers hun kelen schor. De sfeer was carnavalesk te noemen, compleet met tromgeroffel door enkele aanhangers van FC Utrecht, die elk jaar in de nacompetitie partij kiezen voor een club in nood.

Aan het eind van de wedstrijd werd de naam van Jacobs gescandeerd, maar de trainer had na afloop geen puf om met zijn gekwetste enkel naar de trouwe aanhang te wandelen. Hij verkoos een paar colaatjes aangelengd met alcohol in het nieuwe onderkomen.

Jacobs zou Jacobs niet zijn als hij geen kanttekeningen plaatste bij de materiële investering. “Het stadion is heel mooi, maar ik houd me liever bezig met een stukje veldeconomie. Toevallig heb ik daar wat verstand van, dus wil ik daar ook wat over te zeggen hebben. Sommige bestuurders noemen trainers passanten, maar zo zou ik mezelf niet willen zien. Ik wil meebeslissen over het beleid van de club. Waarom hebben we bij RKC geen goede jeugdopleiding? Wat heeft het dan voor mij als trainer voor zin om naar een jeugdwedstrijd te komen kijken?”

Bijna altijd en overal werkte hij met bescheiden financiële middelen. Zijn duurste aankoop was Phillip Cocu, die een jaar of zes geleden voor een half miljoen gulden van AZ naar Vitesse verhuisde. Jacobs zweert bij een sober transferbeleid en hekelt clubs die lukraak spelers kopen. Daarom is hij niet zo ontevreden over de huidige gang van zaken bij RKC. De selectie mist volgend seizoen vier spelers die dit seizoen konden rekenen op een basisplaats. Vervangers zijn nog niet voor handen.

“Wij zijn rijkelijk laat, maar sommige clubs zijn juist veel te vroeg met het aantrekken van nieuwe spelers. Dan krijg je een ploeg met vijf linksbuitens, omdat er niet goed is nagedacht wie en wat er nodig zijn. Dat stoort mij nog 't meest in de voetballerij: mensen met weinig verstand van het spelletje denken dat je een ploeg kunt kopen. Ik vrees dat we met z'n allen op de foute weg zijn. Al die makelaars met verkeerde bedoelingen. Al die miljoenen, wie wordt daar nu eigenlijk gelukkig van? De verschillen tussen rijk en arm worden steeds groter. Ik noem dat eenzijdige treurigheid.”

RKC had alleen in de eerste helft moeite met het tegenspel van FC Zwolle. Vlak voor rust maakte Alfred Schreuder uit een vrije trap 1-0. In de tweede helft kwamen de bezoekers er niet meer aan te pas. Hans van Arum, Clyde Wijnhard, Patrick van Diemen, weer Wijnhard en weer Van Arum zorgde voor de 6-0 eindstand. Aanvoerder Marcel Brands werd vlak voor tijd uitgewuifd na tien jaar in het geel-blauwe shirt van RKC te hebben gespeeld. Hij blijft in dienst als commercieel manager.

    • Jaap Bloembergen