Interland

Foto: Aanvankelijk was in 1952 de belangstelling voor televisie gering. Zelfs de Telegraaf kopte 'Televisie op dood spoor'. Het leek met de verkoop van televisies radicaal afgelopen.

Maar na de NCRV/BBC-uitzending van de begrafenis van koning George VI in februari '52, het eerste rechtstreekse voetbalverslag van de interland tussen Nederland en Zweden (0-0), de reportage over prinsjesdag in september en in oktober België - Nederland (2-1) had ons land voorgoed de televisie ontdekt. Hoewel het gelijkspel van Nederland tegen Zweden op 14 mei 1952 met commentaar van Aad van Leeuwen 'een kleurloze wedstrijd' werd genoemd was de beeldkwaliteit in de eerste helft goed. Die werd in de tweede helft aanzienlijk minder omdat in het Olympisch Stadion de avond viel en de drie camera's langs het veld niet in staat waren de beelden helder en scherp over te brengen. (Foto Spaarnestad fotoarchief)