Hier en daar

Japanweek

Van 19 t/m 24 juni staat Amstelveen in het teken van Japan. Met o.a. op vr 20 van 10-17u een open dag in het European Go Cultural Centre. Alles wat kenmerkend is voor de Japanse cultuur komt aan de orde: een theeceremonie, ikebana (bloemschikken) en demonstraties van vechtsporten als: kyudo (Zen-boogschieten), jodo (stokvechten), iaido (manieren om het zwaard uit de schede te trekken), judo/jiujitsu en aikido (ongewapend vechten). Verder kalligrafie en exposities van gravures en prenten. Er zullen ook films van onder meer Akira Kurosawa en Masaki Kobayashi zijn te zien in het Cultureel Centrum VU/ Filmhuis Uilenstede.

En er is de theaterproduktie 'De Voyage of De Liefde'. Over een vijftal schepen: De Hoop, Het Geloof, De Trouw, De Blijde Boodschap en de Liefde die op 27 juni 1598 vanuit de Rotterdamse haven richting Japan vertrokken. Na een barre tocht met veel ontberingen bereikt het enige overgebleven schip De Liefde op 19 april 1600 de kust van Japan. Aan boord waren nog 24 mensen, de rest was op zee omgekomen of naar Holland teruggekeerd. In de muziektheaterproduktie worden deze reis en de geschiedenis tussen Nederland en Japan uitgebeeld met muziek en dans in de Paaskerk, Amstelveen (op 19 en 20 juni 20u15 en 21u45). Kaarten bij de VVV Amstelveen 020-4415545.

*Japanweek in Amstelveen, diverse lokaties, o.a. European Go Cultural Centre, Schokland 14, Amstelveen, inl 020-6455555

Eendenkooitochten

Deze zomer worden er in de Biesbosch elke zaterdagmiddag eendenkooitochten georganiseerd. Van de vier eendenkooien die de Biesbosch vroeger rijk was, is alleen die op de Hofmansplaat nog intact. Tijdens de boottocht (denk aan regenkleding) worden plekken aangedaan die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn.

*Eendenkooitochten, elke za, 12u30-16u30, deelname ƒ 20, ƒ 15 (t/m 12 jaar), Biesboschcentrum, Biesboschweg 4, Drimmelen, reserveren noodzakelijk, inl 0162-682233

Sunsation-festival

Za 21 juni breekt de zomer aan; reden voor het Observatorium Robert Morris om tijdens die zogeheten zonnewende voor de 15de keer het Sunsation-festival te houden. Zonaanbidders, theatergezelschappen, muziekgroepen en beeldend kunstenaars komen bijeen om de zon te zien opkomen. Het Observatorium Robert Morris is speciaal ontworpen om tijdens de seizoenswisselingen de stand van de zon duidelijk te kunnen waarnemen.

*Sunsation, za 21 juni vanaf 4u30, Observatorium Robert Morris, hoek Houtribweg/ Swifteringeweg, Lelystad, inl 0320-247232

Aquareltochten

In de Biesbosch kan men ook deelnemen aan aquareltochten o.l.v. kunstschilder Jelle Jouwsma. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze hun eigen materialen meenemen.

*Aquareltochten, zo vanaf 22 juni, 9u30-17u, deelname ƒ 25, Biesboschcentrum, Biesboschweg 4, Drimmelen, reserveren noodzakelijk, inl 0162-682233

Platen, cd en filmpostermarkt

Al jaren op zoek naar dat ene singletje of die bijzondere filmposter? Met een beetje geluk is het te vinden op de Internationale platen-, cd- en filmpostermarkt in 's-Hertogenbosch.

*Internationale platen, cd en filmpostermarkt, za 21 juni, 11-16u, entree ƒ 4, Cultureel Centrum, Helftheuvelpassage, 's-Hertogenbosch, inl 013-5700476

Watersport

Met draagvleugelboten een tocht maken op het Markermeer. Met een catamaran rondvaren. De havenkom van Lelystad-Haven staat geheel in het teken van de watersport. Waterscouts geven demonstraties op Lelyvletten waarop jeugdige liefhebbers van de watersport mogen meevaren. De Koninklijke Landmacht geeft een demonstratie bruggenbouwen en waterskiërs zullen hangend aan grote vliegers hun vaardigheden tonen.

*za 21 en zo 22 juni Inl VVV-Lelystad 0320-243444

Kloetmarathon

Kloeten is te vergelijken met het punteren in Giethoorn. De kloeter duwt met zijn kloet zijn boot voort. De vletten zijn tegenwoordig van ijzer en met de kloetmarathon wil de organisatie een traditie in ere houden.

*za 21 juni 16.00 Kloetmarathon rondom Museum Broeker Veiling. Vanaf 15.30 vrij entree

Alchemistische experimenten

In De Krabbedans in Eindhoven zijn de resultaten (foto's en objecten) te zien van workshops waarin vormgevers en beeldend kunstenaars hebben geëxperimenteerd met verschillende soorten gietrubber en schuim. De manier waarop zij met de nieuwe materialen aan de slag gingen, deed denken aan de werkwijze van de oude alchemisten: het materiaal gedroeg zich zeer onvoorspelbaar, mislukking en succes lagen dicht bij elkaar

*Alchemistische experimenten met gietrubbers en schuimen, t/m 18 juli, di 13-20u, wo t/m zo 13-17u, gratis, De Krabbedans, Stratumseind 32, Eindhoven, inl 040-2125510