Gencor splitst BIlliton af

JOHANNESBURG, 19 JUNI. Het Zuid-Afrikaanse mijnbouwconcern Gencor zal zijn activiteiten op het terrein van edele metalen en basismetalen splitsen.

Voor de laatstgenoemde groep vormt Gencor een nieuwe onderneming, die onder de naam Billiton, het voormalige Nederlandse bedrijf, een notering krijgt aan de Londense effectenbeurs. Dat maakte het concern gisteren in Johannesburg bekend.

Met het plaatsen van aandelen probeert Gencor bijna twee miljard gulden binnen te halen.

In Billiton worden de divisies kolen, aluminium, zware mineralen, nikkel, basismetalen, roestvrij staal, mangaan en chroom gecombineerd. Naast de beursnotering in Londen vraagt het bedrijf een tweede notering aan op de beurs in Johannesburg. Ook Gencor, dat zich na de splitsing zal richten op de winning van goud en platina, blijft aan de Zuid-Afrikaanse beurs genoteerd. “De twee bedrijven gaan elk hun eigen weg”, zei bestuursvoorzitter Brian Gilbertson van Gencor gisteren.

Drie jaar geleden kocht Gencor Billiton van het Nederlands-Britse olieconcern Shell voor 1,2 miljard dollar. De divisie was toen nog noodlijdend, maar na de overname verbeterde haar positie snel.

Het kapitaal dat de nieuwe onderneming met de beursnoteringen zal genereren heeft Billiton nodig voor investeringen.

Het bedrijf wil een nieuwe aluminiumsmelterij in Mozambique bouwen, zijn nikkelmijn in Colombia uitbreiden en een nieuwe zinksmelterij in Zuid-Afrika vestigen.

Met die projecten zijn miljarden guldens gemoeid. Als het bedrijf niet investeert, vreest het de strijd met Amerikaanse en Australische concurrenten te verliezen.

Bestuursvoorzitter Gilbertson van Gencor verwacht in Londen meer geld te kunnen aantrekken dan in Johannesburg. “In Zuid-Afrika gelden nog altijd valutabeperkingen en kunnen bedrijven niet zo wereldwijd bekend raken als in Londen.”

Gencor wil in alle sectoren waarin het actief is, uitgroeien tot een wereldspeler. Met uitzondering van nikkel behoort het concern nu al tot de toptien van producenten in alle mijnbouwsectoren. Om ook zijn nikkeldivisie in de toptien te tillen, laat Gencor de divisie samengaan met de Australische onderneming Queensland Nickel Industries (QNI).

Billiton krijgt 55 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf. Met een productie van 50 tot 60.000 ton nikkel per jaar wordt het de op drie na grootste nikkelproducent ter wereld.

De marktwaarde van Billiton wordt op zo'n zeven miljard dollar geschat, en zal waarschijnlijk in augustus op de beurs in Londen geïntroduceerd worden.