Gazprom: Elf miljard gulden winst in 1996

ROTTERDAM, 19 JUNI. Gazprom, het Russische nationale gasbedrijf, heeft vorig jaar een winst geboekt van 33.215 miljard roebel (11,05 miljard gulden) 2 procent meer dan in 1995. Het bedrijf zal uiterlijk 30 juni het afgesproken deel van zijn belastingschuld (1,2 miljard dollar) aan de staat betalen.

Dit maakte de vice-president van Gazprom, Pjotr Rodinov, die tot voor kort minister van Energie was in de Russische regering, gisteren in Moskou bekend. Rodinov meent dat de betalingsachterstand is veroorzaakt door de slechte financiële planning van de regering. Die heeft er volgens hem toe geleid dat veel staats- en gemeentelijke bedrijven hun gasrekening niet voldoen, waardoor de Russische economie lijdt onder een schuldencrisis. In totaal belopen de vorderingen die Gazprom in binnen- en buitenland heeft uitstaan, nu 70.000 miljard roebel (ruim 12 miljard dollar), zei Rodinov.

Gazprom probeert die vorderingen voor een deel te herstructureren, mogelijk in de vorm van langlopende obligaties.

Om op korte termijn een deel van de belastingschuld te voldoen, worden kortlopende leningen bij de banken Kleinwort Benson en Crédit Lyonnais tot een totaal van 4,2 miljard dollar afgesloten. Tegelijk wordt het bedrijf op aandrang van vice-premier Nemtsov drastisch gereorganiseerd en zal de personeelsbezetting van 398.000 nog dit jaar met 100.000 worden verminderd. Daartoe worden talloze dochterbedrijven met activiteiten die niet tot de energiesector behoren, zoals lokale banken, boerderijen en engineering, afgestoten. De gasproductie en het transport van gas worden in aparte dochterbedrijven ondergebracht om het bedrijf doorzichtiger te maken.

Rodinov zei dat een dit jaar geplande, tweede uitgifte van aandelen zonder stemrecht (American Depositary Shares) op de beurzen in Frankfurt en Londen wordt uitgesteld tot de prijs voor deze aandelen zich heeft hersteld na de recente onrust op de beurzen over de positie van Gazprom.

Het uitstel is ook ingegeven door de wens van de directie dat er duidelijkheid komt over de vorderingen van Gazprom op staatsbedrijven die Rodinov raamt op 2,5 miljard dollar, en dat die schuld wordt erkend. Hij wil zekerheid over de mate waarin Gazprom verplicht wordt de schatkist van de staat te blijven voeden. Vorig jaar zorgde het bedrijf voor 25,7 procent van de Russische belastingopbrengsten, aldus de vice-president.

Gazprom is een belangrijke partij bij een energie-overeenkomst met China die premier Tsjernomyrdin volgende week tijdens een bezoek aan Peking zal ondertekenen. Daarbij gaat het om gezamenlijke ontwikkeling met China van olie- en gasvelden in Siberië en de aanleg van pijpleidingen naar China die een investering van 7 miljard dollar vergen. Rusland gaat volgens de ontwerp-overeenkomst 20 miljard kubieke meter aardgas per jaar aan China leveren.