Euro probleem voor Vaticaan

ROME, 19 JUNI. De invoering van de euro schept een groot probleem voor het Vaticaan. Tot nu toe was de Italiaanse lire het betaalmiddel in deze mini-staat, maar wat gebeurt als de lire over een paar jaar is afgeschaft en plaats heeft gemaakt voor de euro?

“We zijn de situatie aan het bestuderen, maar er is nog geen besluit genomen, want dat zal grote implicaties voor ons hebben,” zei kardinaal Edmund Szoka, de Amerikaanse president van de Prefectuur voor Economische Zaken, een soort ministerie van economie.

Volgens het Pact van Latheranen uit 1929, dat de relaties tussen Italië en de Heilige Stoel regelt, is het Vaticaan een soevereine staat met het recht een eigen munt te slaan. Om praktische redenen is de Italiaanse lire het betaalmiddel geworden binnen het Vaticaan. De Heilige Stoel geeft nu alleen voor verzamelaars wat munten uit, die elders in Rome worden geslagen.

In principe zijn die munten zowel binnen het Vaticaan als in Italië een wettig betaalmiddel, maar in de voedingswinkels en de apotheek van het Vaticaan, waar ook veel Italianen komen, wordt alleen betaald met de lire.

“De keuze om al dan niet toe te treden tot het gebied van de euro hangt niet van het Vaticaan af, omdat alleen leden van de Europese Unie zich kunnen aansluiten,” zei kardinaal Szoka. “Het hangt af van wat voor akkoorden er gesloten kunnen worden met de Europese Unie.”

Op dit moment concentreert de aandacht zich op twee opties. De Heilige Stoel kan besluiten de euro als betaalmiddel in te voeren als een monetaire “satelliet van Italië”, wat een kleine wijziging in het Pact van Latheranen nodig maakt. Of het kan de bepalingen hierover in het pact laten vervallen omdat de lire verdwijnt, en een speciale overeenkomst over monetaire zaken sluiten rechtstreeks met Brussel.

Szoka bracht het probleem op tijdens het jaarlijkse overzicht van de financiële situatie van de Heilige Stoel. Voor het vierde opeenvolgende jaar is de ministaat uit de rode cijfers gebleven. In 1996 bedroeg het overschot 260.000 dollar, op een totaal aan uitgaven van 194,3 miljoen dollar.

Een groot probleem blijven de verliezen bij Radio Vaticaan en bij de Osservatore romano, de krant van de Heilige Stoel. Samen zitten die voor meer dan 43 miljoen gulden in het rood. Deze verliezen worden gecompenseerd door de inkomsten uit investeringen. Vorig jaar lagen die rond de 50 miljoen gulden, een daling van een derde vergeleken met het jaar daarvoor.

    • Marc Leijendekker